Arbeidsløs-og-alkohol-CB569
Arbeidsløs-og-alkohol-CB569

Oppsagte sliter mer med alkohol

Oppsagte rammes i større grad av alkoholproblemer enn andre. Risikoen for å dø for tidlig øker også.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette går fram av en ny svensk forskningsrapport, skriver duochjobbet.se. I studien har forskerne fulgt 330 000 personer som mistet jobben sin i forbindelse med at arbeidsplasser ble nedlagt på 1990-tallet.

Blir oftere syke

Resultatet viser at de oppsagte hadde høyere risiko (10-41 prosent) for å bli rammet av alkoholrelaterte sykdommer. Oppsigelsene førte også til økt risiko for sykehusinnleggelse eller dødsfall enn for sammenliknbare personer som ikke ble rammet av at jobben forsvant og arbeidsplassen ble nedlagt.

Ingen kjønnsforskjeller

Tidligere studier om følger av arbeidsløshet og bedriftsnedleggelser har vist at kvinner har taklet oppsigelsene bedre. Men i denne studien fant forskerne ingen forskjeller mellom menn og kvinner.

Problemene for de oppsagte kvinnene var først og fremst en økt risiko for alkoholmisbruk. Mennene hadde i tillegg en høyere risiko for alkoholforgiftning, alkoholrelatert leversykdom samt økt risiko for betennelse i bukspyttkjertelen.

Forskerne bak rapporten advarer mot at oppsigelsene ikke bare har konsekvenser for folkehelsen, i form av økt misbruk:

– Vi vet fra tidligere studier at både arbeidsløshet og alkoholmisbruk kan være stigmatiserende. Det eksisterer dermed en risiko for att det blir en ond sirkel som fører til ytterligere problemer med å komme i ny jobb, kommenterer Marcus Eliason, en av rapportforfatterne.

(duochjobbet.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS