Ansatte ved Data Respons på Høvik i Bærum trener i arbeidstida. T. v. adm. direktør Kenneth Ragnvaldsen. (Foto: Jan Tveita)

De friskeste får best treningstilbud på jobben

Det er de som har minst helseplager som trener mest i jobben. Hver femte ansatte har tilbud om trening i arbeidstida, men det er store forskjeller mellom yrker.

Publisert

Mange med stillesittende arbeid har et slikt tilbud, mens renholdsarbeidere, håndverkere, sykepleiere og lærere langt sjeldnere har mulighet til å trene på jobb. Blant dem som har tilbudet, er det de yngste og sprekeste som i størst grad benytter seg av treningsmuligheten på jobb, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB) på sine nettsider.

Store forskjeller

De yrkene som har best trenings­tilbud på jobben, er de som har minst helse­plager. SSB finner at noen yrkes­grupper er klart mer utsatt for slike problemer enn andre. Hele 34 prosent av renholdere har et helse­problem de selv mener er jobb­relatert, mens andelen ligger på omtrent ti prosent for flere akademiske yrker.

Utdanning og kjønn

Det viser seg også at 32 prosent av ansatte med utdanning på master­nivå har et slikt trenings­tilbud, mot 14 prosent med utdanning på grunn­skole­nivå eller lavere.

Blant dem som trener mest på jobben, er sikkerhets­ansatte, politi, brann­konstabler og militære. Her er det mange som ikke bare har en mulighet, men også plikt til å trene på jobben.

Hva med produktiviteten?

Trening i arbeids­tida tilbys i mindre grad i yrker som oftest er utsatt for jobb­relaterte helseproblemer og syke­fravær. Samtidig er dette også yrkes­grupper der det er lite fleksibilitet rundt når og hvor arbeids­oppgavene skal utføres.

SSB-forskerne skriver at det kan tenkes at trening i arbeids­tida fører til større utfordringer med gjennom­føring og produktivitet her enn det gjør i yrker der arbeids­takeren disponerer sin arbeidstid friere. På den annen side er dette også yrker der helse­fremmende tiltak kan sies å være mest nødvendige for å nå IA-avtalens mål.

Flere måter å tilrettelegge

Trening utenfor arbeids­tida inngår ikke i SSBs under­søkelse, selv om treningen foregår på arbeids­stedet. Arbeids­givere kan selv­følgelig tilby andre helse­fremmende tiltak. Man kan for eksempel tilby gratis trenings­kort eller legge til rette for sykling til jobb ved å sørge for sykkel­parkering og garderober.

(ssb.no)

Powered by Labrador CMS