Søvn-sykefravær-CB3002716

Søvnlengden påvirker sykefraværet

Både for lite og for mye nattesøvn øker risikoen for sykefravær.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det er en sammenheng mellom nattesøvnens lengde og antall sykemeldinger, skriver det finske arbeidshelseinstituttet i en pressemelding. Det optimale er å sove sju – åtte timer pr. natt. Den som sover optimalt, har færre sykefraværsdager enn den som sover mindre en seks timer eller mer enn ni timer pr. natt, heter det i pressemeldingen.

Kontrollert for andre faktorer

Det viste seg også at søvnløshet, for tidlig oppvåkning, trøtthetsfølelse og bruk av sovemiddel varierte med antallet sykemeldinger. Da hadde forskerne tatt hensyn til andre faktorer, som for eksempel den enkeltes arbeid og helsetilstand som også kan påvirke søvn og sykefravær. Søvnforstyrrelser av annet slag, som for eksempel det å duppe av på dagtid, søvnapné og årlige variasjoner i nattesøvnens lengde, hadde ikke noen sammenheng med sykefraværet.

Både for mye og for lite er skadelig

– Optimal lengde på nattesøvnen er viktig. For lang eller for kort nattesøvn kan være et tegn på uhelse og årsak til økt fravær fra arbeidet, sier spesialforsker Tea Lallukka ved Arbetshälsoinstitutet. De som sov fem timer eller mindre, eller ti timer eller mer, var sykmeldt fem – ni dager mer pr. år enn de som hadde optimal nattesøvn.

Viktig å gripe inn

" – For att hindre at søvnløsheten blir kronisk, er det viktig å ta tak i problemet så tidlig som mulig. På denne måten kan man redusere tallet på sykefraværsdager og forebygge en svekkelse av helse og funksjonsevne, sier Lallukka. Dersom søvnløsheten blir langvarig, kan den til og med føre til tap av arbeidsevne. Effektive tiltak for å forebygge og behandle søvnløshet fremmer de ansattes helse og arbeidsevne og kan gi store innsparinger i form av lavere kostnader forbundet med sykefravær. Undersøkelsen omfattet til sammen 3760 finske arbeidstakere, både menn og kvinner i alderen 30–64 år. Både finske Institutet for helsa og velferd og Helsingfors universitet var med på å lage undersøkelsen.

(Arbetshälsoinstitutet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS