- Det er ikke mye fysisk aktivitet som skal til, og helsegevinsten er enorm, sier Yngvar Andersen. (Foto: Jan Tveita)

Yngvar vil ha oss opp av godstolen

– Det er ikke mye som skal til, og helsegevinsten er enorm: Dersom alle nordmenn er fysisk aktive bare i 150 minutter hver uke, sparer bedriften Norge nærmere 274 milliarder kroner i året.

Publisert

Dette sier Yngvar Andersen (45), treningsmotivator og mangeårig programleder i NRK Puls. Han har også drevet sitt eget treningssenter Mykjemeir med opptil 25 ansatte.

– Litt fysisk aktivitet utgjør med andre ord en gigantisk helsegevinst, understreker Andersen, som sammenlikner beløpet med overskuddet i petroleumsindustrien: I 2018 lå dette under 200 milliarder. Tallene Andersen viser til, har han hentet fra Helsedirektoratet.

– Alle mener, tror og er enige i at det er positivt å være aktiv. Så hvorfor beveger vi oss ikke mer – når vi vet hvor lite som skal til og hvor stor helsegevinsten er for hver enkelt av oss? undrer Andersen.

Et sunt kosthold

Plusser vi på hva vi vil ha igjen for et sunt kosthold – en innsparing på 120 milliarder – er verdien av en sunn livsstil oppe i hele 400 milliarder kroner, ifølge nøkterne anslag fra Helsedirektoratet. For vi skal ikke bare bevege oss mer, vi skal også spise sunt, understreker Andersen.

Dystre fremtidsutsikter

– Hva skjer dersom vi ikke tar de gode helserådene til følge?

– Da går det nedover med oss og alle andre vi kan sammenlikne oss med, sier Andersen. Det betyr blant annet at i 2050 må annenhver person som bor i Norge utdanne seg i helsefag for å opprettholde det helsetilbudet og den levestandarden vi har i dag.

– Menneskekroppen er laget for bevegelse. Men hjernen vår er innstilt på å ta det med ro så ofte den kan, slik er vi mennesker konstruert.

– Vi har vært til stede på jordkloden ganske lenge, men det er kun de siste tiårene i en del land at menneskene har kunnet unngå å bevege seg og samtidig overleve.

– På samme måte vil hjernen bøtte innpå med mest mulig føde her og nå – i tilfelle det blir lenge til neste gang. Overvekt er derfor ikke latskap, det er helt naturlig fordi vi nå har muligheten til å bevege oss lite, men spise for mye.

Konsekvensene av et sunt liv

– Mer fysisk aktivitet og et sunt kosthold får altså store konsekvenser for både norsk skole og arbeidsliv, ifølge Andersen. Skolen har i dag én time fysisk aktivitet i uka. En halvtime mer hver dag betyr mer ro, mer energi, bedre konsentrasjon og bedre læring.

– De aller fleste av oss er på arbeid hver dag. Jeg ser for meg en framtid i arbeidslivet der en halvtime fysisk aktivitet i løpet av arbeidsdagen – vel å merke en aktivitet som passer deg – vil føre til en stor reduksjon i sykefravær og bedre trivsel på jobben.

Helt urealistisk?

– En vill tanke, ikke sant? spør Andersen, som har lansert ideen både hos arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner – uten å få respons. Saken er at det vil skje. Vi vil komme til å bevege oss mer – ganske enkelt fordi vi må, understreker han. De aller fleste er enige om at vi må bevare de små forskjellene vi har mellom folk her i dette landet. De sosiale ulikhetene må ikke bli større.

– Men vi vil ikke kunne bevare de små forskjellene i ei framtid med mange år med uhelse. Allerede nå er forskjellene i forventet levealder mellom øst og vest i Oslo 10-12 år. Menn i Vestre Aker lever for eksempel ti år lenger enn på Sagene på østkanten. Dette er ille nok, men i Glasgow i Skottland er det 28 års forskjell mellom bydeler i levealder!

Les mer om Yngvar Andersen og hans syn på fysisk aktivitet i siste nummeret av HMS-magasinet!

Powered by Labrador CMS