Datajobb cb999357 M

Du legger ikke på deg av stress

– Utviklingen av fedme bør forklares av andre faktorer enn stress, sier Annika Rosengren, forsker ved Sahlgrenska akademin.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Et stort internasjonalt forskningsprosjekt har studert over 125 000 personer i 17 land for å finne sammenhengen mellom stress og fedme, melder Dagens Medisin på sine nettsider.

Konklusjonen er at det ikke finnes noen slik sammenheng, ifølge en pressemelding fra Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet.

Trodde stress bidro

Forskerne har lenge trodd at stress bidrar til utviklingen av fedme, særlig bukfedme, gjennom påvirkning av kroppens stresshormoner. Gjennom det internasjonale samarbeidet Prospective Urban Rural Epidemiologic study har forskerne undersøkt personer fra 17 land. Studien er publisert i International Journal of Obesity.

Målte nivåer av stress

Personenes vekt, lengde, midje- og hoftemål og blodtrykk ble målt. De svarte på spørsmål om utdanningsnivå, røykevaner, kosthold, fysisk aktivitet og tidligere sykdommer. Gjennom en vitenskapelig utviklet enket ble deltakernes selvrapporterte nivåer av stress og depresjon målt.

Ingen forskjell etter justering

Blant de som ikke følte seg stresset, hadde 16 prosent BMI over 30, noe som fyller kriteriene for fedme. For de som rapporterte stress, hadde 21 prosent BMI over 30. 49 prosent av de ikke-stressede hadde bukfedme, 54 prosent av de stressede. Men når tallene ble justert for alder, kjønn, fysisk aktivitet, utdanning og region, forsvant forskjellene mellom de to gruppene, både for fedme og bukfedme.

Må være andre faktorer

De som rapporterte depresjon, hadde en ubetydelig økt forekomst av fedme.

– Stress hadde en svært liten effekt på fedme, og ingen effekt på bukfedme. Så utviklingen av fedme må forklares med andre faktorer enn stress, sier forsker Annika Rosengren, ifølge pressemeldingen.

(Dagens Medisin)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS