Hagearbeid-mann
Hagearbeid-mann

Hageterapi for stressede

Tiden er inne for hagestell, og spesielt for de som føler seg stresset og utbrent på jobb, kan hagearbeid være terapi for sjelen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Hagearbeid får deg raskere tilbake på jobb dersom du har vært rammet av stress og utbrenthet, viser et prosjekt gjennomført i Skåne i Sverige. Der kunne et team av terapeuter og forskere vise til forbløffende resultater blant mennesker som var hardt rammet av utbrenthet. De syke ble satt til hagearbeid – og ble overraskende raskt friske, skriver den danske avisen Politiken.

Oppsiktsvekkende resultater

Nesten 80 prosent av deltakere på Alnarps Rehabiliteringsträdgård kunne vende tilbake til arbeid eller utdannelse etter et typisk forløp på 12 uker i terapihagen.

Til sammenlikning har svenske myndigheter sammenlignet tallet med andre behandlingstilbud og sier at alt over 40 prosent er et meget flott resultat. Mange av pasientene i Alnarp har vært lenge ute av arbeidslivet. De fleste begynte i terapihagen etter flere års sykemelding og medisinsk behandling.

Tid i hagen = mindre stress

Flere studier understøtter de svenske hageresultatene. For et par år siden gjorde en forsker ved den danske Landbohøjskole en undersøkelse i Danmark om stress. Den viste at folk som tilbringer mye tid i det grønne, føler seg mindre stresset enn de som ikke oppholder seg så mye utendørs. Jo oftere du er i grønne omgivelser, og jo lengre tid du oppholder deg der, jo mindre opplever vi oss selv som stresset. Desto tettere vi mennesker bor inntil et grønt område, dess mindre stresset føler vi oss. Hageeiere er klart mindre stresset enn andre, og jo mer tid de tilbringer i hagen, jo mindre stresset er de, viser undersøkelsen.

Skaper balanse

Hageterapien skal blant annet gjøre det lettere for pasientene å finne balansen mellom hvile og aktivitet. Nettopp det er nemlig det store problemet for stressrammede mennesker, mener forskerne. Meningen er å bryte gamle mønstre og dårlige vaner og begynne å bruke og nyte sine sanser igjen og bli bedre til å lytte til kroppens egne signaler.

Flere terapirom

Terapihagen i Alnarp er oppdelt i flere rom til forskjellige formål: Områder til ro og hvile og områder der man kan være aktiv og arbeide. Arealer til å være alene og arealer til å være sammen. Steder som er åpne for utsyn og andre, som er innelukket av hekker og arealer med vill natur og ugress og andre med orden og like rekker av planter.

Så dersom du føler deg stresset og overarbeidet: Gå ut i det grønne og få jord under neglene.

(Politiken)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS