(Foto: Jan Tveita)

Dette er musesyke

Musearm er en relativt ny diagnose som oppsto på 1990-tallet i forbindelse med økt pc-bruk i arbeidslivet. Etter dette har musesyken bare blitt mer og mer utbredt, og ifølge visse undersøkelser rammer den så mange som annenhver pc-bruker.

Publisert

Musearm er en fellesbetegnelse for smerter i arm, nakke, rygg, håndledd og fingre, skriver prevent.se. Det skyldes at du gjør mange gjentatte små bevegelser med datamusen. Under arbeidet med musen holder du ofte armen i en unaturlig stilling. Håndleddet er bøyd bakover, og fingrene er anspente. Den største belastningen får du ikke når du klikker eller rører på musen, men når du holder hånden klar til å klikke.

Hvem rammes?

Alle som arbeider mye med pc og datamus kan få musearm. Men risikoen øker når du har arbeidsoppgaver på pc-en som krever små og følsomme bevegelser. Også stress kan øke risikoen for datasyke, fordi du ofte spenner deg når du er stresset.

Hvordan vet du at det er musearm?

Musearm kan vise seg som en ulmende smerte i armen som er der både når du hviler og når du anstrenger armen. Det kan også kile i fingrene omtrent som når en kroppsdel sovner. Musearm kan også gi redusert følsomhet i berørte kroppsdeler. Iblant kan det føles som om hendene blir kalde. Men fordi det er vanskelig å stille en nøyaktig diagnose, skal du alltid henvende seg til en fysioterapeut, naprapat eller lege dersom smertene ikke forsvinner i løpet av noen uker.

(prevent.se)

Slik forebygger du musearm

  • Bruk kortkommandoer på tastaturet.
  • Flytt musen til den andre siden av tastaturet og jobb med den andre hånden. Dette er vanskelig i begynnelsen, men du venner deg til det.
  • Ta minipauser og strekk ut. Den hyppigste årsaken til musesyke er langvarig og ensidig belastning.
  • Varier arbeidsstillingen. Bytt mellom å sitte og stå dersom du har hev/senkbord. Hold håndleddene rett, ikke vridd mot lillefingeren, når du bruker musen. La hånden hvile på skrivebordet og ikke på musen når du ikke bruker den.
  • Jobb med armer og hender nær kroppen.

(Kilde: prevent.se)

 

Powered by Labrador CMS