Fysioterapi-massasje-CB1693
Fysioterapi-massasje-CB1693

Gå direkte til manuellterapeuten

Manuellterapeuter mottar 10 til 15 pasienter hver uke, uten henvisning fra lege. Ikke bare sparer sykemelderrollen til manuellterapeutene samfunnet for penger, den fører også til raskere behandling og kortere sykefravær.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Dette går fram av en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe i manuellterapi. Det finnes omkring 550 manuellterapeuter i Norge, og for sju år siden fikk de retten til å sykemelde pasienter.

Lite kjent ordning

Men ordningen er lite kjent. På spørsmål om hvem som har rett til å henvise og sykemelde, er det bare fem prosent av de spurte som svarer manuellterapeut, ifølge en undersøkelse Synovate gjennomførte for to år siden.

– Kort sagt betyr ordningen at legene slipper å føle seg som en flaskehals i behandlingen av akutte muskel- og skjelettlidelser. Dette tjener både pasientene og samfunnet på, sier leder i faggruppen, Fred Hatlebrekke.

Offentlig utdanning

Manuellterapi er en offentlig videreutdanning som består av et toårig klinisk masterprogram ved Seksjon for fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen. Tilsvarende utdanning tilbys også ved universiteter i utlandet. Fysioterapeuter med denne videreutdanningen kalles manuellterapeuter og kan undersøke og behandle pasienter uten henvisning fra lege. Manuellterapeutene mener også at sykemelderrollen øker ansvaret til pasienter, delvis også til fastlege og andre behandlere.

Vil kvalitetssikre kompetansen

– Faggruppen for manuellterapi er opptatt av at manuellterapeutenes rettigheter skal ivaretas og bygges videre på. Derfor er det viktig at denne kompetansen kvalitetssikres, og reguleres gjennom en offentlig spesialistordning.

Hatlebrekke sier at en spesialisttittel vil gjøre det enklere for pasientene å finne fram til manuellterapeutene. Tittelen fysioterapeut er allerede velkjent og velrenommert i det norske helsevesen, og begrepet spesialist er innarbeidet som et kvalitetsstempel. Begrepet manuellterapeut kan innarbeides som dagligtale, på samme måte som for eksempel ortoped og nevrolog.

Undersøkelsen ble gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe i manuellterapi i november 2012. 234 manuellterapeuter svarte i undersøkelsen.

Les mer om manuellterapi på http://manuellterapeutene.no/

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS