Musearm (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Vi har mest musesmerter i Norden

Musearmen er den nye folkesykdommen, og er nå et betydelig større problem i Norge enn i våre naboland, viser en ny undersøkelse.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Ferske tall viser at nordmenn aldri har hatt større plager, sammenliknet med våre naboer, enn akkurat nå. Derfor er det viktig å ta smerten på alvor og gjøre noe med det.

Utstyrsleverandøren Contour Design har siden 2009 kartlagt utbredelsen av musesmerter i Skandinavia, og de ferske tallene viser tydelige tegn på at musesmertene dessverre ikke blir mindre blant nordiske arbeidstakere.

Årets undersøkelse viser at vi nordmenn både har mest musesmerter, og gjør minst med det, sammenliknet med våre skandinaviske naboer. To av tre nordmenn (63 prosent) har i noen grad opplevd smerter, ubehag og plager i håndledd, armer, skuldre og nakke i forbindelse med det daglige arbeidet. Av disse svarer flere enn to av fem (23 prosent) at de ikke i det hele tatt har gjort noe med det. Sammenliknet med Danmark og Sverige kommer Norge svært dårlig ut, da 57 prosent av danskene, og kun 41 prosent av svenskene, har opplevd musesmerter.

Urovekkende tall

– Dette er urovekkende tall, ikke minst fordi vi også ser at tallene for både de som opplever å ha musesmerter tilknyttet det daglige arbeidet, og tallene for hvor mange som velger å ikke gjøre noe med, har steget fra tidligere år. Det er ingen grunn til at stadig flere nordmenn skal plages av dette, da vi både har kunnskapen og ustyret som skal til for å begrense ytterligere utbredelse av denne folkesykdommen, sier daglig leder Lise Ødgren i Contour Design Norge.

Musesmerter skal forebygges

– Vi nordmenn jobber nokså mye i mer eller mindre statiske posisjoner foran pc-en. Det er en sterkt medvirkende årsak til at mange får vondt. Det mange imidlertid ikke tenker på, er at den enkeltes opplevde plager ikke kun går utover egen trivsel og arbeidskapasitet på arbeidsplassen, men faktisk også rammer virksomheten ved at effektiviteten reduseres, noe andre medarbeidere kanskje må kompensere for.

– Derfor skal musesmerter forebygges før de utvikler seg til å bli en reell arbeidsskade, sier Ødgren.

Fire timer er nok

Leger og eksperter anbefaler å skjære ned det daglige arbeidet foran datamaskinen til maksimum fire timer for å unngå fysiske skader. Selv om nordmenn liker å være tilgjengelige på mobile enheter, også på fritiden, er det tross alt ved kontorpulten den reelle produksjonen og verdiskapingen foregår. Faktisk i så stor grad at nesten alle de norske respondentene i undersøkelsen oppgir at det ikke er realistisk for dem å skjære ned tiden de tilbringer foran pc-en på kontoret til de anbefalte maks fire timene daglig. Det er viktig at vi gjør noe aktivt for å holde musesmertene på avstand.

Ta plagene på alvor

– Vi oppfordrer alle til å ta denne type plager på alvor. Det skal faktisk ikke så mye til for å gjøre arbeidshverdagen bedre, både for deg selv og dine medarbeidere. Start med å sjekke om arbeidsplassen er utformet riktig, og om du har det riktige utstyret du trenger for å gjøre en best mulig jobb. Du kommer langt med godt og riktig utstyr på plass. Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle, medarbeidere som arbeidsgivere, avslutter Lise Ødgren.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS