Stresset-kvinne-CB1204234

En av tre lar seg lett stresse

- Rundt en tredel av befolkningen har lav følelsesmessig stabilitet, og derfor en sterk tendens til å bli stresset. Dette personlighetstrekket er delvis genetisk bestemt, men henger også sammen med oppveksten.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette sier professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved handelshøyskolen BI, Øyvind L. Martinsen, til Aftenposten.

Personligheten avgjør

– Hvor lett du blir stresset, avhenger av personligheten din, sier Martinsen. Følelsesmessig stabilitet er ett av fem hovedtrekk ved menneskers personlighet. De som har lav følelsesmessig stabilitet, reagerer gjerne på evalueringer og tidspress ved å bli nedstemt, bekymret og stresset, sier Martinsen til avisen.

Ja-mennesker sliter

– Men stress henger også sammen med andre deler av personligheten din. Et typisk ja-menneske kjennetegnes gjerne ved å være svært omgjengelig og pliktoppfyllende. Slike mennesker ender ofte opp med å ta på seg for mange oppgaver, noe som fører til stress.

Mennesker som har lav følelsesmessig stabilitet er ofte svært pliktoppfyllende og grundige og også sensitive overfor sine omgivelser.

– De jobber ofte i kreative yrker. De som egentlig hadde trengt trygge og støttende omgivelser med lite stress, jobber ofte i yrker der de hele tiden må utfordre seg selv for å være kreative. Det er et dilemma, sier Martinsen.

(Aftenposten)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS