Lastebilsjåfør-CB1491319
Lastebilsjåfør-CB1491319

Transportøren som satser på god søvn

En svensk transportør har satt seg som mål å bli nabolandets første søvnapnéfrie transportselskap.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Trøtthet forårsaker mange trafikkulykker. Spesielt trøtte er yrkessjåførene, en gruppe som løper stor risiko for å pådra seg søvnapné, skriver nettstedet arbetsliv.se.

Skjult folkesykdom

Søvnapné, det vil si lengre åndedrettsstopp under søvn, er en skjult folkesykdom som kan føre til hjertestans. En screening omkring trøtthet og yrkeskjøring på søvnlaboratoriet i Avesta sykehus i Sverige viser at yrkessjåfører ofte er rammet av søvnapné.

" Undersøkelsen skjedde ved hjelp av ansatte i transportselskapet Ernst Express i Avesta. Ca. 70 av 100 spurte takket ja til å delta i undersøkelsen, og ni prosent av dem viste seg å lide av søvnapné. De sov med en pustemaske koblet til et CPAP-apparat, som skaper høyere trykk i lungene og forhindrer pustestopp. Resultatet ble så bra at bedriften nå har satt seg som mål å bli landets første søvnapnéfrie transportselskap.

– Deltakerne i studien var anonyme, men flere ansatte har stått fram og fortalt at de føler seg mye bedre nå. Jeg merker at mange er piggere og gladere, sier Roger Blom, adm. direktør i Ernst Express.

Årsak til trafikkulykker

Statistikk blant annet fra den svenske statensVäg - og trafikkforskningsinstitut (VTI),peker på trøtthet som årsak til opptil 30 prosent av alle ulykker med yrkessjåfører bak rattet. Samtidig er yrkesgruppen belastet med livsstilsproblemer som overvekt, hjerteproblemer og diabetes.

Stillesittende arbeid

– Transportørene er ute på veien til alle døgnets tider. Det er et stillesittende yrke der det lett blir fastfood til lunsj. Derfor føles det viktig at bedriften gjør hva den kan for å oppmuntre til en sunnere hverdag, sier Roger Blom, som blant annet har tatt initiativ till felles stavgang på søndager – med mulighet til å vinne en spaweekend.

I høst skal flere sjåfører screenes på søvnlaboratoriet. En av de ansatte som allerede har fått hjelp, er Mauno Vainionpää, som har arbeidet 14 år hos Ernst Express.

– Jag har hatt problemer med søvnen i mange år og visste ikke at det fantes hjelpemidler. Nå sover jeg med pustemaske hver natt og våkner uthvilt før dagens arbeidsskift.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS