Brukere-AiR

Møtte veggen og kjelleren samtidig

Etter mange år i arbeidslivet sa det stopp for Kjersti Soelberg og Nicolas Olsen. Men et opphold på AiR har gitt dem begge ny energi og livsgnisten tilbake.

Publisert

Kjersti Soelberg og Nicolas Olsen kan ikke få fullrost oppholdet ved AiR i Rauland. (Foto: Jan Tveita)

HMS-magasinet møtte de to på Rehabiliteringssenteret AiR i Rauland like før hjemreisen etter et fire ukers langt opphold på senteret.

– Jeg møtte veggen og kjelleren samtidig, sier Kjersti Soelberg om det som skjedde med henne etter mange år i turbofart i arbeidslivet.

Det var Kjerstis bedriftslege Jan Dørum i Tønsberg som anbefalte henne et opphold ved AiR.

– Jeg takket ja umiddelbart, sier hun.

Kjersti Soelberg har 28 år bak seg i kriminalomsorgen i Tønsberg og Vestfold, de siste 20 årene i lederstillinger.

– Det har vært gøy å være leder, men jeg har måttet svelge mange kameler underveis, sier hun i dag.

– Så kom det til et punkt da jeg ikke klarte å svelge flere, legger hun til.

Det er første gang hun har hatt et opphold på AiR, og hun får ikke fullrost stedet:

– Både behandlingen og beliggenheten er helt fantastisk, sier hun.

– Det flotte med behandlingen er helhetstenkningen. Den omfatter både de mentale og fysiske sidene ved mennesket, forklarer hun.

Kosten på AiR skryter hun også av:

–AiR legger stor vekt på et godt og riktig kosthold, uten å være fanatisk. Her får du sunn, delikat og godt sammensatt mat. Kjøkkensjefen hadde for øvrig en gjennomgang om kosthold og matvaner med gruppa vår.

Måtte ha en timeout

De gode ordene om AiR kan Nicolas Olsen også skrive under på. Nicolas var i samme gruppe som Kjersti. Han kommer fra Flekkefjord og har arbeidet i helsevesenet i mer enn 30 år, også han i lederstillinger de siste ti årene.

– Fastlegen min var veldig våken for tilbudet her oppe. Hun var rask til å foreslå et opphold

da hun forsto hvordan det var fatt med meg, sier han.

– Sjefen min anbefalte meg også en tenkepause, alt i en positiv og fortrolig tone.

I dag angrer Nicolas ikke ett sekund på at han sa ja:

– Jeg måtte ha en timeout. Helsevesenet stiller tøffere og tøffere krav til sine ansatte. Trykket øker på den enkelte, samtidig som også kravene til forsvarlighet i helsevesenet øker. Samlet sett ble det for mye på søylen med krav for meg, sier Nicolas, som arbeider som avdelingssykepleier.

– Ansatte i helsevesenet skal gjennom mye forskjellig opplæring, forklarer han. Dette opplæringskravet greier vi ikke å ivareta, og da sliter det på lederne, sier han.

– Det er flott med høye krav til opplæring, blant annet HMS, men vi får ikke mer ressurser å rutte med, skyter Kjersti inn.

Høy profesjonalitet

Både Kjersti og Nicolas ser svært positivt på gruppeprosessen de har vært gjennom.

Hver gruppe har sin egen teamleder, som koordinerer aktivitetene i teamet rundt seg.

– AiR har veldig mange motiverte fagfolk i staben, det dukker stadig opp nye mennesker for å bistå oss underveis i løpet, slik som fysioterapeuter, idrettspedagoger, leger, sykepleiere med flere. Profesjonaliteten i teamet er meget høy, understreker Kjersti og Nicolas.

I begynnelsen var de 17 til sammen i deres gruppe. 15 av dem sto løpet helt ut:

– Vi har utviklet en svært god gruppeidentitet, det har i det hele tatt vært en flott gjeng å være sammen med, det er de to samstemte om.

– Her blir du utfordret på ting du tror du ikke kan, sier Nicolas. – Vi har padlet kano, vært på rideturer, gått lange turer i fjellet og vært til topps i klatreveggen. I går var jeg forresten på Gaustatoppen, sier Nicolas stolt

Spinning og annen kondisjonstrening har også stått på programmet. Om kvelden kan du spille badminton, bordtennis eller trene ute om du vil. Et omfattende løypenett i området står til disposisjon for brukerne både sommer og vinter.

Vil tilbake i jobb

Til tross for at det har buttet for både Kjersti og Nicolas, er de begge tydelige på at de vil tilbake i arbeid igjen:

– Målet mitt er å komme tilbake i jobb etter oppholdet på AiR, understreker Nicolas, som beskriver hvilken positiv effekt oppholdet i Rauland har hatt på ham:

– Jeg har helt klart bedret min funksjonsevne. Dette gir gode forutsetninger for en bedret arbeidsevne også, sier han.

– Jeg har fått livsgnisten tilbake og føler meg fullt rustet til å gå tilbake i jobb, sier Kjersti. Hun råder andre til å være flinkere enn henne til å ta vare på seg selv – før det smeller:

– Fastlegene bør også i større grad få øynene opp for AiR og anbefale folk på felgen et opphold her, mener hun. Ikke alle er så heldige at de har en god bedriftslege heller.

Etter snart å ha avsluttet oppholdet på AiR føler både Kjersti Soelberg og Nicolas Olsen seg godt rustet til å møte arbeidshverdagen igjen: – Dette må da være god samfunnsøkonomi, understreker Nicolas.

Du kan lese mer om rehabilitering og arbeidshelse i siste nummer av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS