En kjent hverdagsaktivitet for oss her oppe i nord på denne årstiden.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
En kjent hverdagsaktivitet for oss her oppe i nord på denne årstiden.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Hverdagstrim gir uante helsegevinster

Helsegevinstene du oppnår med fysisk aktivitet med lav intensitet, som å stå, gå eller utføre husarbeid, kan være større enn man tidligere har trodd. Ved å erstatte en halvtimes stillesitting om dagen med hverdagsaktiviteter, reduserer du risikoen for å dø av hjertesykdommer med 24 prosent.

Publisert

Dette viser en studie fra Karolinska Institutet i Sverige, skriver forskning.se. Hjerte/karsykdommer er den sykdomsgruppa som forårsaker flest dødsfall i nabolandet. Det er kjent fra før at moderat til intensiv fysisk aktivitet reduserer risikoen for hjerte/karsykdommer, mens nytten av fysisk aktivitet på lav intensitet har vært mer omdiskutert.

Objektive målemetoder

Forskerne analyserte hvordan ulike nivåer av fysisk aktivitet hos 1200 personer over hele Sverige påvirket dødeligheten i blant annet hjerte/karsykdommer 15 år senere. Data ble hentet inn fra den såkalte ABC-studien (Attitude, Behaviour and Change), der deltakernes aktivitetsnivå ble målt ved hjelp av bevegelsessensorer og siden sammenliknet med informasjon om dødsfall og dødsårsak fra svenske register.

– Dette er en unik studie ettersom vi med objektive målemetoder har kunnet følge et stort antall menneskers fysiske aktivitet i opptil 15 år. I tidligere studier har man spurt om fysisk aktivitetsnivå, men det kan føre til feilrapportering ettersom det er vanskelig å huske eksakt hvor lenge du har sittet stille og hvor mye du har beveget på deg, sier Maria Hagströmer, universitetslektor ved Karolinska Institutet og ansvarlig for studien.

Hverdagsaktivitet beskytter hjertet effektivt

Ifølge studien er helsegevinstene store, ikke bare for fysisk aktivitet med moderat eller høy intensitet, men også for fysisk aktivitet med lav intensitet (hverdagsaktivitet). Ved å erstatte en halvtimes stillesitting om dagen med hverdagsaktivitet, reduseres risikoen for å dø av hjerte/karsykdommer med 24 prosent.

Å erstatte stillesitting med fysisk aktivitet på minst moderat intensitetsnivå, noe som tilsvarer en rask spasertur eller trening med høyere intensitet, hadde som ventet enda større påvirkning på risikoen for å dø av hjerte/karsykdommer. Ti minutters moderat til intensiv fysisk aktivitet om dagen reduserer tilsvarende risikoen med 38 prosent, mens 30 minutter om dagen reduserer risikoen med hele 77 prosent, ifølge beregningene.

I studien ble det justert for andre faktorer som kan påvirke resultatet, som alder, kjønn, røyking, utdanningsnivå og tidligere sykdommer.

– Vi har også i en tidligere studie kunnet påvise at personer som sitter stille mer enn ti timer pr. dag, har 2,5 ganger høyere risiko for å dø for tidlig, sammenliknet med personer som sitter stille mindre enn 6,5 timer hver dag, sier Ing-Mari Dohrn ved Karolinska Institutet og førsteforfatter til studien i Clinical Epidemiology.

Du kan lese mer om studien her.

(forskning.se)

Powered by Labrador CMS