Ansatte på mikrobiologen på Ahus trener i arbeidstida. (Foto: Jan Tveita)
Ansatte i Skedsmo kommune trener i arbeidstida. (Foto: Jan Tveita)

Arbeidsgiver ansvar at ansatte trener?

– Arbeidsgiveren har ansvaret for at utrente arbeidstakere trener og holder seg i fysisk aktivitet, mener leder av treningskjede.

Publisert

For å forebygge overvekt og fedme blant arbeidstakerne må arbeidsgiverne ta ansvar, mener gründer og daglig leder i Myworkout, Knut Løkke.

Løkke sier til NRK at det er svært vanskelig å løse inaktivitetsproblemet. Over halvparten av Norges befolkning trener aldri.

– Alle vet at trening er bra. Likevel trener ikke alle. Jeg mener det skal være lovpålagt av arbeidsgiver å sette trening på dagsorden, sier Løkke.

Les arbeidsmiljøloven

I arbeidsmiljøloven står det at arbeidsgiver skal vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant arbeidstakerne. Løkke mener det er på høy tid at arbeidsgiver får mer ansvar som samfunnsaktør.

– Hvis jeg får jobb som sveiser, må jeg bruke verneutstyr. På samme måte mener jeg at arbeidsgivere som tilbyr stillesittende jobber skal opplyse om at dette er helseskadelig, og legge til rette for trening. Jeg tror det kommer en lovendring.

Noen vil kanskje si at Løkke er inhabil når han sier arbeidsgiver bør få langt større ansvar for ansattes fysiske helse. Jobben hans er å få bedrifter til å benytte seg av treningsprogrammene de utvikler med NTNU-forskerne.

– Tilgjengelighet, motivasjon og det å vite hvordan trening skal utføres, er veldig viktig for å få flere til å bevege seg. Det kan vi hjelpe dem med. Men bedriften kan klare det helt på egen hånd, uten at det koster, sier Løkke.

Vinn-vinn-situasjon

– Livsstilsykdommene som følge av inaktivitet forkorter ikke bare livet, men bidrar til økt sykefravær for arbeidstakere. Både den enkelte og arbeidsgiver tjener på å få ansatte i aktivitet. I det lange løp tjener samfunnet på det, sier NTNU-professor Jan Hoff til NRK.

Hoff har i en årrekke forsket på trening. Selv om han mener hovedansvaret for å holde kroppen ved like må ligge hos den enkelte, har han en drøm: At alle arbeidsgivere og arbeidstakere i Norge skal inngå en kontrakt som bidrar til at folk er i aktivitet og holder seg friske.

– Snart får vi så store helseproblemer i samfunnet at løsningene vil tvinge seg fram, sier Jan Hoff.

(nrk.no)

Hva mener leserne – er det arbeidsgivers ansvar at ansatte trener og holder seg fysisk aktive?

Powered by Labrador CMS