Databriller egner seg ikke for smarttelefon. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Mange bruker briller feil

Stadig flere bruksområder øker faren for at brillestyrken ikke passer. 37 prosent bruker briller i situasjoner de ikke er ment for, viser undersøkelse.

Publisert

Før brukte vi briller til lesing, tv-titting og bilkjøring. Så kom skjermsamfunnet.

– Det er viktig å være klar over at briller er laget for bestemte avstander. Vi bruker elektroniske dingser til stadig flere gjøremål enn for bare få år siden. I hverdagen veksler folk mellom bilkjøring, lesing, nettbank, jobb, billettkjøp og familiebeskjeder på mobilen. Og veldig mye annet, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til Newswire.

Tilpass brillene bruken

Over en tredel av brillebrukere henger tilsynelatende ikke helt med i svingene på eget brillebehov. 37 prosent sier at brillene ikke fungerer optimalt i én eller flere hverdagssituasjoner, viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

– I et stadig mer visuelt samfunn må briller tilpasses bruken. Å ha ett par briller er i mindre grad enn før dekkende for det reelle behovet, sier Haugo.

Gråsoner

De fleste er klar over at brillene som brukes under bilkjøring for å se avstander tydelig, ikke er egnet til å se pc-skjermen skarpt med. Andre situasjoner kan være vanskeligere å sortere.

– Si at du får tilpasset en databrille av arbeidsgiver. Brillen gis etter gjeldende regler og tilpasses arbeidstakerens arbeidsplass der skjermen står 75 centimeter unna. Ved siden av dette har du også en ren lesebrille, kanskje en ferdigbrille, til bruk ved lesing på 40 centimeters avstand, sier Haugo.

Så kjøper arbeidsgiver smarttelefoner til sine ansatte. Telefonen blir brukt til jobb og privatliv på vei til og fra jobb, på buss, trikk og tog.

– Arbeidsavstanden i trange busser, trikker og tog er ofte nede i 25-30 centimeter. Databrillen fungerer dermed ikke her, sier Haugo.

Progressive glass

En progressiv brille kan hjelpe, men vil trolig ikke være god nok i situasjonen beskrevet ovenfor, spesielt hvis du ikke har behov for briller på avstand.

Progressive briller er avanserte briller med flere styrker i glasset. Du ser klart på lang avstand gjennom øvre del av glasset og ser klart på nært hold gjennom nedre del av glasset.

Men progressive briller kan ikke løse alle synsproblemer.

– Det er mange som tror at progressive briller tilpasser seg det vi ser og arbeider med. Men det gjør de ikke. Det er snarere brukeren som må tilpasse seg glassenes egenskaper, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

(Newswire)

Powered by Labrador CMS