Det er mange forklaringer på at vi ikke bruker verneutstyr når vi skal, men er forklaringene gode nok? (Illustrasjonsfoto: JanTveita)

Derfor slurver vi med verneutstyret

Mer enn annenhver håndverker oppgir at de slurver med verneutstyret på jobb. Her finner du forklaringen.

Publisert

Sifo har på oppdrag att verneutstyrsleverandøren Snickers Workwear intervjuet 441 håndverkere fra forskjellige yrker, skriver Du&Jobbet. Undersøkelsen viser at mer enn annenhver, 52 prosent, opplever att det slurves for mye med verneutstyret på arbeidsplassen. For eksempel hopper halvparten, 50 prosent, regelmessig over åndedrettsvern, til tross for at de burde ha brukt det. Snaut hver tredje håndverker bruker alltid knebeskyttere og bare fire av ni bruker alltid vernehjelm.

– Forundret

– Jeg er forundret over at det er så mange som ikke bruker verneutstyr, det trodde jeg ikke, sier Eva Vingård, professor emeritus i arbeids- og miljømedisin ved universitetet i Uppsala.

I svarene kommer det fram flere forklaringer på manglene. Latskap, tidspress og at verneutstyret gjør arbeidet besværlig, er noe av de som oppgis som årsaker. Mer enn hver femte håndverker oppgir også at arbeidsgiveren ikke utstyrer dem med de arbeidsklærne og det verneutstyret som de har behov for.

Sikkerhetskulturen

– Det har også mye å gjøre med sikkerhetskulturen på den enkelte arbeidsplass. Den kan være veldig varierende, sier Eva Vingård.

Hun peker også på at mange utenlandske arbeidere, for eksempel blant underleverandører på byggeplassene, ikke alltid har med seg samme sikkerhetstenkning som vi tradisjonelt har hatt i Sverige.

For att komma til rette med problemene må vi satse på det forebyggende arbeidet, mener Eva Vingård. I håndverksyrkene er det vanskelig å slippe unna støv, støy og vibrasjoner. Da må man passe på at man har så godt verneutstyr som mulig.

– Arbeidsgiveren er ansvarlig for arbeidsmiljøet. Men hver enkelt må også beskytte seg selv så langt det er mulig. Og får du ikke gehør hos arbeidsgiveren din, må du kontakte verneombudet. Har du ikke noe verneombud på arbeidsplassen, kan du ta kontakt med Arbeidstilsynet, sier Eva Vingård.

(Du&Jobbet)

Powered by Labrador CMS