UMS-Hjertestarterlocation-A

Ny norskutviklet mobilapp kan redde hundrevis av liv

En ny norskutviklet mobilapp kan redde hundrevis av svenske liv i året. Appen forteller deg hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

Publisert

Appen forteller deg hvor nærmeste hjertestarter befinner seg. (Foto: UMS)

Det norske teknologiselskapet UMS har i samarbeid med HLR-rådet i Sverige utviklet og implementert en ny smartphone-app for det svenske markedet, opplyser fagtidsskriftet HMT (Helse Medisin Teknikk).

Raskere hjerte- og lungeredning

Applikasjonen gjør det mulig for frivillige livreddere som befinner seg i nærheten av et plutselig hjertestopp å bli varslet for å hente nærmeste hjertestarter for deretter å gjøre hjerte- og lungeredning (HLR).

SMS-livreddere

Appen er en videreutvikling av det vellykkede svenske prosjektet "SMSlivräddare", der 13 000 frivillige livreddere i Stockholmsområdet har muligheten til å redde liv ved plutselig hjertestans i sitt område. Mobiltelefonen varsler for at de skal rykke ut for å utføre hjerte- og lungeredning, og ved hjelp av den nye appen gis det nå i tillegg instruksjoner om hvor nærmeste hjertestarter kan hentes.

30 prosent flere får hjerte- og lungeredning

Den første evalueringen av prosjektet viser at andelen pasienter som får hjelp med hjerte- og lungeredning, øker med 30 prosent når man benytter SMS-varsling til frivillige, ifølge HMT.

Dette resultatet ble nylig publisert i verdens fremste medisinske tidsskrift New England Journal of Medicine.

Mange flere kan reddes

– Mange flere liv kan reddes dersom flere av de tusenvis av hjertestarterne som finnes, faktisk blir brukt ved hjertestans. Utviklingen av smarttelefoner med GPS-teknikk og nye kartfunksjoner, der nærmeste hjertestarter kan vises, kommer til å lede til at betydelig flere pasienter raskere kan få hjelp ved bruk av hjertestarterne, sier Mattias Ringh, kardiolog og forsker ved Hjertestoppsentrum på Karolinska Institutt.

Tusenvis av hjertestartere i Norge

I dag finnes det mange tusen hjertestartere i Norge, og det er et stort behov for å få en fullstendig oversikt over hvor alle hjertestarterne befinner seg til enhver tid, slik svenske myndigheter har gjort. For at denne mobilappen skal fungere også i Norge, må myndighetene legge til rette for en slik oversikt. Vi mener denne smartphoneapplikasjonen vil kunne være med på å redde norske liv, og håper å få iverksatt dette i Norge på lik linje med Sverige, skriver fagtidsskriftet HMT.

(Fagtidsskriftet HMT)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS