Miljøstandard-ISO-14001

Miljøstandard i ny versjon

Verdens mest brukt standard for miljøledelse, ISO 14001, har gjennomgått en omfattende revisjon. Nå er den tilpasset dagens og morgendagens krav til miljø, ledelse og virksomhetsstyring. Norsk lansering skjer 14. oktober.

Publisert

(Illustrasjon: Colourbox.com)

ISO 14001 er en av verdens mest brukte standarder og et nødvendig forretningsverktøy for organisasjoner verden over. Standarden ble første gang utgitt i 1996, ifølge en pressemelding fra Standard Norge.

300 000 sertifikater årlig

Mer enn 300 000 ISO-14001-sertifikater utstedes årlig. I tillegg er det en lang rekke virksomheter som bruker standarden i sitt ledelsessystem, uten å sertifisere seg etter den.

Den nye versjonen har gjennomgått gjennomgripende endringer sammenliknet med siste versjon fra 2008 og ivaretar viktige samfunnstrender og markedsbehov. Standarden passer for enhver virksomhet, uavhengig av størrelse, organisasjonsform, produkt- og tjenestetype eller om den er privat eller offentlig.

– Med den nye ISO 14001 kan virksomhetene lettere styre sitt miljøarbeid på en helhetlig måte, og miljøarbeidet blir en naturlig del av virksomhetens øvrige strategi, sier adm. direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

Viktige endringer og krav

● Betydelig engasjement på miljøområdet fra virksomhetens øverste ledelse.

● Miljøledelse som en integrert del av virksomhetens strategi.

● Beskyttelse av miljøet gjennom proaktive tiltak.

● Livssyklus-tanken er sentral.

● Bruk av risikovurderinger under planlegging.

● Effektiv kommunikasjon og etablering av egen strategi for miljøkommunikasjon.

● Kartlegging av og forståelse for virksomhetens kontekst og rammebetingelser (internt og eksternt).

● Ny struktur på standarden i tråd med øvrige standarder for ledelsessystemer (som f. eks. ISO 9001).

Norsk lansering 14. oktober

Standarden er tilgjengelig på engelsk, men vil om kort tid også bli utgitt som Norsk Standard og komme i norsk oversettelse.

Standard Norge vil lansere NS-EN ISO 14001:2015 under et arrangement på Victoria kino i Oslo 14. oktober. Da vil standarden foreligge i norsk oversettelse som Norsk (NS) og Europeisk (EN) Standard i tillegg til at den er Internasjonal (ISO). Samtidig lanseres NS-EN ISO 9001:2015 for kvalitetsledelse, som vil ha betydelige likhetstrekk med ISO 14001 i oppbygging, terminologi og bruk av definisjoner.

Les mer om ISO 14001:2015 på www.standard.no

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS