0613-hmsmagasinet

Pass deg for spilledjevelen

Fra HMS-magasinet 6/2013: «Stadig flere spillere blir avhengige – og spillavhengighet er ikke en privatsak.»

Publisert

Du kan kommentere artikkelen helt nederst på siden

En betrodd mellomleder i Bergen kommune innrømmet i høst å ha underslått mellom fire og seks millioner kroner over en tiårsperiode fra sin arbeidsgiver. Pengene forsvant til diverse spilleautomater, før han etter hvert gikk over til rene nettspill, ifølge Bergens Tidende.

Mannen hadde levd et dobbeltliv. Verken arbeidsgiver eller familie kjente til dette, alt kom som et sjokk på hans nærmeste. Mannen, som nå er avskjediget og politianmeldt, føler han har sveket både arbeidsgiver, familie, venner og kolleger.

Et enkelttilfelle? Neppe.

Les saken om Sveriges Radios anerkjente utenrikskorrespondent Vladislav Savic i dette nummeret av HMS-magasinet. Beskrivelsen av den kommunalt ansatte i Bergen passer som hånd i hanske med Savic’ raske fall fra berømmelsens tinde til katastrofen i eget liv: Pengespillingen hans kom ut av kontroll. Han underslo penger fra egen arbeidsgiver for å spille på langoddsen. På flyplassen i Athen sommeren 2011 brøt han fullstendig sammen. Spillet var slutt.

I dag er Vladislav Savic skilt, arbeidsløs og bostedsløs. Mange av hans tidligere venner har vendt ham ryggen. Men han klandrer ikke andre for sitt dype fall:

– Jeg er ikke noe offer. Jeg visste godt at det jeg gjorde var galt.

Likevel stiller han spørsmål ved spillselskapenes, myndighetens og medias rolle i forbindelse med pengespill: – Noen må tape penger, og det er ikke spillselskapene, understreker han. Statlige spillselskaper som Svenska Spel og Norsk Tipping er ikke bedre enn andre, selv om en del av inntektene går til idrett og sosiale formål. Det er dobbeltmoral å snakke om «snille spilleautomater». Media på sin side får store reklameinntekter fra spillselskapene. De hauser opp lottomillionærene, men skriver lite om pengespillingens skyggesider.

Det er ikke forbudt å spille om penger, og du blir heller ikke avhengig av å levere en lottokupong i ny og ne. Spillavhengighet utvikler seg over lang tid, det tar ofte flere år før du mister kontrollen over spillingen.

Vi kan heller ikke forby spill eller reklame for spill, men er det riktig av spillselskapene å pålegge Petter Northug og andre store idrettsstjerner å reklamere for pengespill – eller å bli sponset av dem?

For stadig flere spillere blir avhengige – og spillavhengighet er ikke en privatsak. Til det er for mange mennesker involvert.

HMS-magasinet ønsker alle sine lesere en riktig god jul og et godt nytt år!

Med vennlig hilsen Jan TveitaRedaktør

Powered by Labrador CMS