Gratulerer med jubileet

Fra HMS-magasinet 3/2014: «Røykeloven har bidratt til et kraftig fall i kols, kreft og hjerte- og karsykdommer.»

Publisert

Du kan kommentere artikkelen helt nederst på siden

Første juni var det på dagen ti år siden Norge innførte verdens strengeste røykelov. De av oss som har kommet til skjells år og alder, synes i dag at røykeloven er ett av de viktigste helsepolitiske tiltakene landets myndigheter har iverksatt. Ikke minst daværende helseminister Dagfinn Høybråten, «Røykelovens far», har med rette fått mye av æren for at loven ble til.

Slik var ikke stemningen for ti år siden. Protestene var mange og høylytte fra innflytelsesrike og toneangivende hold. Skulle formyndermenneskene nå igjen gripe inn i vår private sfære og bestemme over om vi skulle få nyte vår velfortjente sigarett på landets restauranter og utesteder?

Ti år etter er stemningen fullstendig snudd til fordel for loven. I april i år gjennomførte Helsedirektoratet en spørreundersøkelse om hva nordmenn synes om den. Hele 94 prosent av befolkningen svarte at de synes røykeforbudet på serveringssteder er vellykket. Blant dagligrøykerne svarte 86 prosent det samme. Ifølge det samme Helsedirektoratet er antall voksne nordmenn som røyker daglig, nær halvert på ti år, fra 27 til 15 prosent.

Røykeloven har reddet flere tusen liv. Antall dødsfall knyttet til tobakk har gått ned med 2000 årlig sammenlignet med for ti år siden. Røykeloven har bidratt til et kraftig fall i kols, kreft og hjerte- og karsykdommer.

Astmatikere og allergikere i norske hjem og på tusenvis av norske arbeidsplasser har fått en ny hverdag. Og det er ikke over med det, ifølge Astma– og allergiforbundet: Vi har enda flere skritt å gå for å få røykfrie holdeplasser, uteserveringer og idrettsarenaer.

Fra første juli blir det også forbudt å bruke tobakk i skoler og barnehager, som en del av endringene i tobakkskadeloven som ble vedtatt i fjor.

Ekstra gledelig er det å registrere at blant de unge er nedgangen i antall dagligrøykere enda større enn blant voksne, tallet har gått ned fra 25 til bare 7 prosent.

Nærmer vi oss målet om en røykfri generasjon? En tidligere røyker bøyer seg i hatten og gratulerer med tiårsjubileet!

HMS-magasinet ønsker alle sine trofaste lesere en riktig god og røykfri sommer!

Med vennlig hilsen

Jan TveitaRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS