Du trenger ikke sikker jobbanalyse for å gå på do

– Du må snart ha en sikker jobbanalyse for å gå på dass, uttalte nylig en oljeservicegründer. HMS-Magasinet er ikke helt enig.

Publisert

Du kan kommentere artikkelen helt nederst på siden

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad er ifølge avisa Dagens Næringsliv oppgitt over HMS-kulturen i bransjen. Han mener en overdreven og unødvendig HMS-kultur må ta en stor del av skylda for de enorme kostnadsøkningene ioljesektoren:

– Hver gang det skjer en ulykke, skjer det en regelendring med mer dokumentasjon og mer papirarbeid. Du skal ha sikker jobbanalyse på alt. Du må snart ha en sikker jobbanalyse for å gå på dass, sier han til avisa.

Nei, Ståle Kyllingstad, du må ikke ha sikker jobbanalyse for å gå på do.

For det første er god HMS ikke byråkrati, papirer og permer. Dersom du har fått varsel fra systemet ditt om at det mangler dopapir, har du et dårlig HMSsystem. Det er enkel HMS som er god HMS.

For det andre er HMS absolutt forenelig med god kostnadskontroll. Faktisk har vi utallige eksempler på virksomheter, både landbaserte og offshore-bedrifter, som har spart penger på gode HMS-systemer, til dels mye penger. God HMS er god økonomi. For hva koster et høyt sykefravær? Hva koster hyppige fraværsskader? Som leder og eier av IKM Gruppen med over 3000 ansatte bør Kyllingstad ha tenkt over dette.

– En må ikke glemme at det er mindre dødsfall i industrien nå enn i forrige århundre, sier Kyllingstad videre til avisen.

Industrien sysselsetter i dag en langt mindre andel av befolkningen enn i forrige århundre. Og hva viktigere er: Hvorfor skjer det færre ulykker i industrien i dag – kan det være godt arbeidsmiljøarbeid og god HMS?

For det tredje gir Ståle Kyllingstad uttrykk for holdninger og syn som HMS-folket har kjempet mot i årevis. Dette er å vise ringeakt for de utallige mennesker som hver dag sørger for at folk kommer trygt hjem fra jobb.

Nei, Ståle Kyllingstad: Du trenger ikke sikker jobbanalyse for å gå på do. Du bør heller sette deg grundig inn i god HMS.

Med vennlig hilsen

Jan TveitaRedaktør

Powered by Labrador CMS