Svenske akademikere sliter med tidsklemma. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Svenske akademikere sliter med tidsklemma. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det grenseløse arbeidslivet rammer akademikerne hardt

Hver tredje akademiker oppgir at de i løpet av den siste måneden har måttet avbryte en fritidsaktivitet for å svare på en jobbtelefon eller utføre en arbeidsoppgave.

Publisert

Samtidig opplever hver fjerde akademiker at sjefen ikke har peiling på hvor mye de jobber, heter det i en pressemelding fra den svenske arbeidslivsorganisasjonen Sveriges Akademiker (Saco).

– Det grenseløse arbeidslivet går på bekostning av medarbeidernes helse. Derfor har arbeidsgiver et stort ansvar for å skape tydelige regler, sier Göran Arrius, leder for Saco.

Småbarnsforeldre sliter

Flere enn halvparten av akademikerne med barn under 11år opplever stress når de må gå tidlig fra jobb for å hente barna på skoler og barnehager.

– Det evige puslespillet for å få tiden til å strekke til, er et stort problem i dag. Vi ser en økende psykisk uhelse forbundet med utbrenthet. Denne negative trenden må snus, mener Arrius.

Presterer dårligere med dårligere søvn

Ifølge en undersøkelse utført for Saco fører jobbstress til dårligere søvnkvalitet og lavere arbeidsprestasjoner.

– For et langt og godt arbeidsliv er det avgjørende å kunne lade opp batteriene iblant, sier Arrius, som anbefaler ansatte å kontakte verneombud eller fagforening på arbeidsplassen for støtte og råd for å bedre arbeidssituasjonen.

(Pressemelding fra Saco)

Powered by Labrador CMS