(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Spilleavhengige stjeler mer på jobb

Nesten annenhver dag blir avhengighetssentre kontaktet om underslagssaker. Ansatte stjeler oftere på jobb. Akan-rådgiver har ikke opplevd liknende tilstander før.

Publisert

I 2013 anmeldte Bergen kommune en ansatt til politiet for grove underslag fra kommunekassen over flere år, melder NRK. Mannen forklarte tyveriene med at han var spilleavhengig.

– Han leide blant annet ut kommunale lokaler, der de som leide trodde pengene gikk til kommunen, men vedkommende fakturerte de inn på sin private konto, sier Kristin Ulvang, kommunaldirektør for finans, til NRK.

Saken medførte en full gjennomgang av Bergen kommunes systemer.

– Det ble gjort en risikovurdering av alle inntekter. Der vi så at vi hadde svakheter i systemet, er det sett i verk tiltak, sier Ulvang.

Bergen ikke alene

Men Bergen kommune er på ingen måte alene om å ha utro tjenere i rekkene. At spilleavhengige i desperasjon stjeler fra egen arbeidsplass, er et tiltakende fenomen i Norge, ifølge Akan, kompetansesenter for rus og avhengighet. Særlig det siste halvåret har pågangen fra bedrifter vært stor.

– Vi har blitt kontaktet om dette i ti-tolv år, men så mye som det er nå, tror jeg ikke vi har sett før. Nå er vi oppe i et par-tre i uka, forteller seniorrådgiver Jarle Wangen til NRK.

Tallet på underslagssaker øker i takt med at det blir flere spilleavhengige, ifølge Wangen.

Akan holder nå foredrag for bedrifter, der et av målene er å opplyse om at spilleavhengighet lett kan føre til kriminelle handlinger på jobb.

– Det er viktig å være klar over at pengespill har den risikoen i seg at en mister grepet på livet og gjør ting som kan få fatale konsekvenser, sier Wangen.

– Saken ble en vekker

Blant sakene de har blitt kontaktet om, er alt fra overfakturering av større beløp til småtyverier av kontanter.

– Folk begår rett og slett tyveri på egen arbeidsplass. Noen gjør det ved å overfakturere og deretter overføre det overskytende til sin egen konto. Så har vi regnskapsførere som har stjålet fra klientkontoer, og mange ansatte som stjeler fra fagforeningskasser, kantinekasser, velferdskasser, og så videre. Det kan skje stort sett alle steder der penger er tilgjengelige, påpeker Wangen.

Akan forteller om flere tilfeller av både oppsigelser og rettssaker som følge av tyveriene.

Mannen i femtiårene som stjal fra Bergen kommune, ble til slutt dømt til over to års fengsel etter å ha lurt til seg over fem millioner kroner.

– Denne saken var på mange måter en vekker for oss. Vi hadde nok ikke fokusert så mye på det, og sett for oss at et slikt scenario kunne oppstå, forteller kommunaldirektør Kristin Ulvang til NRK.

(nrk.no)

Hjelpelinjen

Dersom du er blitt spilleavhengig, er Hjelpelinjen et godt sted å starte for å bli kvitt avhengigheten.

Powered by Labrador CMS