Den nye ILO-konvensjonen omfatter arbeidstakere over hele verden. Bildet viser Panasonic-ansatte i Yokohama i Japan. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Ny ILO-konvensjon om vold og trakassering

For første gang på ti år vedtok FNs arbeidslivsorganisasjon, ILO, nylig en ny konvensjon, denne gang mot vold og trakassering i arbeidslivet.

Publisert

– Nå får mange av verdens arbeidstakere en beskyttelse de fram til nå har manglet. Vold og trakassering er uforenelig med et inkluderende arbeidsliv, sier LOs førstesekretær Julie Lødrup til FriFagbevegelse.

Inkluderer vold i nære relasjoner

Den nye konvensjonen inkluderer bekjempelse av vold og trakassering i nære relasjoner. Med dette vedtaket får verdens hushjelper, gateselgere og dagarbeidere en anerkjennelse av jobben de gjør og en bekreftelse på at de skal behandles med respekt.

Den gjelder ikke bare på jobb, men også jobbrelaterte aktiviteter som jobbsammenkomster, overnatting i tjenestesammenheng, og sikrer en trygg vei til jobb.

– Det er av stor betydning fordi vold og trakassering som skjer i hjemmet, har stor påvirkning på blant annet deltakelse i arbeidslivet, produktivitet og arbeidsmiljø, sier Lødrup.

– En milepæl

– Dette er en milepæl som kan gjøre mye for å endre arbeidslivet til det bedre, fritt for trakassering og vold. Med denne konvensjonen sier FN at nok er nok, sier Liz Helgesen fra Unio.

– Det dreier seg om en rettighet for alle arbeidstakere, uavhengig av sektor, form for kontrakt eller arbeidstilknytning. Konvensjonen gjelder eksempelvis den uformelle sektoren, som sysselsetter flest mennesker i verden i dag, sier hun.

Hun syntes det så mørkt ut da hun forlot forhandlingene i fjor.

– Da kom vi ikke gjennom en tredjedel en gang. De to siste ukene har det vært harde tak. I år begynte vi med en diskusjon om trakassering i det hele tatt skulle være med i konvensjonen. Arbeidsgiversiden ville ikke det. Jeg synes vi har jobbet bra og har vært lydhøre for motpartens innspill. Det har ført til at vi har fått en meget god konvensjon. Den beskytter både kvinner og menn, sier Helgesen.

Konvensjonen, som blir til i samme år som ILO fyller 100 år, legger en bred definisjon av arbeid til grunn og inkluderer også arbeid i uformell sektor.

(frifagbevegelse.no)

Powered by Labrador CMS