Senk forventningene og få en bedre sommerferie

Å senke forventningene til sommeren er oppskriften på en vellykket ferie, ifølge svensk psykologiprofessor. Med pandemien som bakteppe, der arbeid og privatliv har flytt sammen for mange, er det også viktig å avslutte arbeidet før ferien.

Publisert

For at ferien skal lade batteriene dine, kreves både planlegging og riktige prioriteringer. Det mener Petra Lindfors, forsker ved Psykologisk institutt ved Stockholms universitet. Under pandemien når mange jobber hjemmefra, blir det ekstra viktig å rydde opp i arbeidet - alt for å gjøre en forskjell mellom jobben og privatliv, skriver prevent.se.

– Slå av jobbtelefonen og gjem den. Rydd opp i alt papirarbeid. Legg alt på et sted hvor du husker det, sier hun i et intervju på Stockholms universitets nettsider .

Hjelp sjefen med å prioritere

Hvis e-postboksen og listen over gjøremål er full dagen før du drar på ferie, har du prioritert feil, mener Lindfors.

– Dette er ikke holdbart og må kommuniseres med leder. Det er lederens jobb å hjelpe - men da er det en fordel å ikke ta opp temaet fredag ettermiddag. Uka før ferien kan du tenke på hvilke tråder som er løse og hva du kan forvente.

Studier viser at feriefølelsen forsvinner ganske raskt igjen hos personer med kontorjobber. For å få ladet batteriene kan det derfor være lurt å dele ferien inn i kortere ferier, ifølge Lindfors.

Roligere tider

– Det er generelt et roligere tempo om sommeren, og kanskje også roligere for de som blir værende på jobb da. Da kan jobben bli et sted å finne ro. Men hvis tilflyten av arbeidsoppgaver er den samme som utenfor ferietiden, vil det selvfølgelig bli tyngre. Da kan det være en fordel å jobbe to uker her og der for så å ha en ferie å se fram til.

Senk forventningene

For de som har barn, kan ferien være et puslespill av forskjellige ønsker og ikke nødvendigvis rekreasjon.

– Det handler også om å senke forventningene og glede seg over det enkle, i stedet for å fylle dagene med aktiviteter. Kanskje du ikke trenger å gjøre alt sammen hele tiden. Kommuniser gjerne med barna om planene for dagene og legg opp tidsplaner med en tydelig struktur. Det kan være hyggelig å vite at i dag spiser vi lunsj ute i det fri. Sommertiden er også en god tid å være sammen med barna på.

Unngå å sende e-post til kolleger

Ifølge Lindfors er det viktig å respektere at det er ferie og ikke sende e-post eller ringe en kollega, som kanskje også har ferie. For at det skal fungere, kreves det vanligvis klare avtaler på arbeidsplassen.

– Hvis det ikke fungerer, er det sannsynligvis en skjør organisasjon. Å sjekke e-posten kan derimot være en måte å håndtere arbeidsmengden på. Vi er forskjellige, det er viktig å kjenne seg selv. Å sette av en time i uka for å rydde innboksen, kan være en fornuftig forberedelse til å komme tilbake. Men kommunisér det med omgivelsene slik at ingen blir skuffet når jobb-e-posten tikker inn i fluktstolen.

På samme måte som vi slapper av før ferien, må vi slappe av når det er på tide å begynne å jobbe igjen. Petra Lindfors foreslår å både starte og avslutte med en kort uke.

– En god måte å komme tilbake på, er å starte midt i uka. Og husk at det ofte er sommer fortsatt når vi begynner å jobbe igjen – ta vare på de lyse og varme sommerkveldene, sier Petra Lindfors.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS