Avbrytelser gjør at du trives bedre på jobben

Merker du at du blir irritert når du sitter fordypet i arbeidsoppgavene dine og kollegaer kommer og avbryter deg? Nå viser amerikansk forskning at avbrytelser faktisk gjør at du føler deg hjemme på jobben.

Publisert

Dette er studien:

Harshad Puranil m.fl: Excuse me, do you have a minute? An exploration of the dark- and bright-side effects of daily work interruptions for employee well-being. Journal of Applied Psychology, 2021; DOI: 10.1037/apl0000875. (Sammendrag)

For mange er alle avbrytelsene noe av det aller verste med å jobbe på kontor, skriver forskning.no. Du sitter fordypet i et budsjett eller en nøye formulering av en sensitiv e-post, og en kollega kommer bort for å vise deg bilder fra helgas topptur. Det tar hele tjue minutter før du kommer deg inn i budsjettet eller e-posten igjen.

Men dette er ikke så farlig, ifølge amerikanske forskere bak en ny studie om forstyrrelser på arbeidsplassen. Den nye forskningen viser at det å bli forstyrret, gjør at du føler deg mer hjemme på jobben. Dette er såpass fordelaktig for deg og arbeidsgiveren din at det veier opp for eventuelle ulemper med at du blir forstyrret, som for eksempel at du er mindre produktiv.

Den nye studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Applied Psychology.

Ansatte ble også mer stresset

Er det faktisk slik at det å bli forstyrret på jobb, gjør oss mer tilfredse? En britisk studie som kom ut i fjor, bekrefter noe av det samme: Småprat på jobben gjør oss ikke bare bedre kjent med kollegaene våre, den får oss også til å jobbe bedre. Samtaler om trivielle ting om unger, kjæledyr eller forrige helgs fjelltur, bygger altså sterkere bånd mellom kollegaer og gjør at vi samarbeider bedre.

Men forskerne bak den nye studien fant også en del ulemper med småprat og avbrytelser på arbeidsplassen: De ansatte opplevde for eksempel mer stress og fikk mindre energi.

Kolleger avbryter oss mest

Ifølge en undersøkelse gjort for Aftenposten i 2018, ligger avbrytelser øverst på listen over tidstyver på arbeidsplassen. Og 86 prosent svarte at avbrytelsene skyldes kollegaer.

Noe overraskende var det at de som jobber i cellekontor, altså de som har egne kontorer med glassvegger, ble like mye avbrutt som de som jobber i åpne kontorlandskap. Nå mener altså forskere at disse avbrytelsene gjør oss mer tilfredse på jobben, til tross for at de også gjør oss mer stresset.

Fulgte ansatte i tre uker

Forskerne brukte spørreundersøkelser for å finne ut av hvordan folk opplevde avbrytelser på jobb. De ba 111 fulltidsansatte fylle ut et skjema to ganger om dagen i tre uker.

Det inneholdt spørsmål om hvordan folk hadde det på jobb, blant annet om hvor ofte de ble avbrutt, hvor mentalt slitne de følte seg, om de følte tilhørighet og om generell tilfredshet på jobb. Spørreundersøkelser, som ofte er metoden i det som kalles observasjonsstudier, sier ikke nødvendigvis noe om årsakssammenheng. Vi vet derfor ikke om avbrytelsene førte til mer tilfredshet eller om de som ofte ble avbrutt bare var mer tilfredse i utgangspunktet.

Likevel mener forskerne at resultatene tyder på at avbrytelser kan være positivt både for ansatte og for jobben.

Hva som kan skje når mange av oss vender tilbake til kontoret etter lang tid på hjemmekontoret, kan du lese mer om i saken på forskning.no.

(forskning.no)

Powered by Labrador CMS