Én hjemmekontordag i uka gir milliarder i samfunnsgevinst

Bilorganisasjonen NAF har beregnet at fortsatt bruk av hjemmekontor etter gjenåpningen kan være en vinn-vinn for både hverdagsreisen og samfunnet. - Folk sparer både tid og penger, og hjemmekontor kan bidra til å kutte bilkø og utslipp.

Publisert

Dette sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Besparelsen for samfunnet i form av mindre tidsbruk på reiser, reduserte reisekostnader og utslipp fra bilkjøring kan utgjøre ti milliarder kroner i året dersom arbeidstakere som kan ta én hjemmekontordag i uka, gjør det.

Gjenåpning, men færre kollektivreisende

– For at dette skal slå til, må arbeidsgivere legge til rette, men ikke minst må kollektivselskapene innføre billetter som åpner for fleksibel bruk slik at du slipper å betale full pris for et periodekort du kun benytter noen av dagene, sier Handagard.

Erfaringen fra høsten 2021 viser nemlig at selv om folk vendte tilbake til jobb, brukte de kollektivtransport i mindre grad enn før, samtidig som passeringer i bomringen økte.

– Kollektivselskapene gir i dag folk lite å velge i: Enten dyre enkeltbilletter, eller full pakke og månedskort. Nå må de snu seg rundt og gi folk flere valg, sier hun.

Krav om fleksible billetter

Hele 33 prosent i Oslo og 28 prosent i Bergen mener at et fleksibelt månedskort vil bidra til at de reiser mer kollektivt, viser en undersøkelse Kantar har gjort for NAF, hvor over 4000 personer har svart. Mer fleksible billetter er et krav fra folk i byene, og et viktig virkemiddel for å få folk tilbake til kollektivtransporten, ifølge NAF.

– Alle vil ikke lenger reise i rushen hver dag. Da må det finnes billetter som gjør at det lønner seg å velge buss, tog og bane. Alternativet blir at flere velger bilen. Da blir det mer kø og økte utslipp. Det kan til og med bety høyere bompenger, fordi politikerne vil få ned biltrafikken. Heller enn å bruke pisk for å få bilistene over på kollektiv, etterlyser vi attraktive løsninger, forklarer Handagard.

(Pressemelding fra NAF)

Powered by Labrador CMS