Salget av masker har eksplodert

Rundt omkring i Norge smører tusenvis av mennesker ski hver eneste dag. Nå har de begynt å tenke seriøst også på helsefaren de utsetter seg for.

Publisert

– Vi har solgt oss tomme for åndedrettsmasker og satt i gang ekstraproduksjon, forteller markedssjef i Skydda Norge, Karoline Klatran.

Den siste tiden har smøring av ski vært et hett tema i Norge. Debatten har ført til et langt høyere fokus på helserisikoen som knytter seg til skismøring og ikke minst: til hvordan man beskytter seg på riktig måte.

Nå har skiglade nordmenn åpenbart skjønt alvoret:

- Den siste måneden har vi solgt rundt 700 åndedrettsmasker til bruk i forbindelse med skismøring. Dette er et produkt som vanligvis selges mot industri og da går det normalt 100-200 masker i måneden, så nå har det eksplodert, forteller Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge.

Skydda Norge har i en årrekke vært Skiforbundets HMS-partner, og deltok så sent som i november på et seminar om temaet under sesongåpningen i langrenn på Beitostølen.

Masken redder liv

Svevestøv skapt av rotorbørster og gass fra fluorprodukter er den største helsemessige trusselen ved skismøring. Men ved hjelp av eksempelvis en halvmaske fra Sundström kan du puste trygt mens du smører ski.

- Vi har gjort flere spesialbestillinger mot produsent, og fått god hjelp fra Sundström som har prioritert produksjonene av denne nå. Nylig kom det 180 nye masker på lager. I tillegg har Swix en egen bestilling inne fra oss på rundt 650 masker, forteller markedssjefen.

- Årsaken til at den er så viktig er enkelt og greit fordi den redder liv. Masken er enkel å bruke, og det er en god og billig investering i egen sikkerhet, påpeker Klatran.

Passer over alt

Produktet har partikkelfilter og gassfilter som holder unna de farlige stoffene, noe som bidrar til at det blir tryggere å preparere ski - uansett om du gjør det i smørebod, kjeller, garasje eller i en profesjonell smøretrailer.

Skydda har gjennom flere år samarbeidet med Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund for å skape en trygg arbeidsplass for landslagenes smøreteam.

I de norske smørebussene, er åndedrettsmasken standardutrustning.

- Alle har ikke smørebuss, men alle kan beskytte seg. For privatpersoner som smører og vokser av og til - og under kortere tid - anbefaler vi vår egen sammensatte pakke til under 1000 kroner, avslutter Klatran.

(Skydda/Mynewsdesk)

Powered by Labrador CMS