Spasertur-i-parken-2
Spasertur-i-parken-2

Vi sitter for mye stille

Nordmenn beveger seg for lite, og det er unge menn mellom 25 og 34 år som er minst fysisk aktive.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette melder NRK, som viser til nye tall fra Helsedirektoratet. Tallene illustrerer hvor fysisk aktiv den norske befolkningen er, og undersøkelsen viser at bare 25 prosent av menn mellom 25 og 34 år oppfyller anbefalingene.

Sitt mindre - beveg deg mer

– Budskapet er enkelt. Vi må sitte mindre og være mer i bevegelse, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet, da han nylig la fram rapporten om aktivitetsvaner.

De nye tallene viser at bare én av tre voksne oppfyller minimumsanbefalingene fra Folkehelseinstituttet om å gå eller jogge 150 minutter eller løpe 75 minutter i løpet av ei uke.

Unge menn mellom 25 og 34 år er minst fysisk aktive. 39 prosent av kvinner mellom 50 og 64 år er ifølge undersøkelsen tilstrekkelig aktive.

Stort helseproblem

– Det er et veldig stort helseproblem at over 70 prosent av de unge er så lite fysisk aktive. Det vil kunne representere store helseproblemer for mange mennesker i fremtiden, sier Guldvog.

Totalt bruker en gjennomsnittsnordmann 60 prosent av dagen i ro. Det er bare 32 prosent som rører seg nok, ifølge undersøkelsen.

Mer bevegelse i hverdagen vil forebygge sykdommer og gi stor helsegevinst, mener direktøren.

Vi trenger nærområder

– Da trenger vi nærområder der barn kan leke og voksne kan gå tur. Vi trenger muligheter for å være aktive i hverdagen, og vi trenger muligheter for å kunne bevege oss på arbeid, sier Guldvog.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Norges idrettshøgskole, viser at folk beveger seg mer når det er lagt til rette for det.

– De som bor nær en park, er langt mer fysisk aktiv enn de som ikke gjør det, forteller Guldvog.

Aktivitetsnivået til en person som bor mellom ett og ti minutter fra et friområde eller en park, er seks prosent høyere enn for dem som bor 11-30 minutter fra et slikt sted.

(nrk.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS