Trening-og-helse
Trening-og-helse

Svette styrker hukommelsen

Mosjon er ikke bare nyttig for muskler og ledd. Kondisjonstrening styrker også hukommelse og læring, i tillegg til at du er bedre beskyttet mot epilepsi, viser svensk forskning.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Dunkende puls og svette i panna noen ganger i uka kan peppe opp hjernen, skriver det danske fagbladet Arbejdsmiljø på nett. Det er godt for både innlæring og hukommelse, også om du begynner etter at du over din første ungdom.

En million svenske 18-åringer

Men mosjonerer du helt fra dine unge år, har det flere fordeler. Dels forbedrer du mulighetene dine for å gjennomføre en utdannelse, dels er du bedre beskyttet mot å få epilepsi. Unge menn med en dårlig kondisjon har 79 prosent høyere risiko for å utvikle epilepsi enn de med en god.

Dette viser svensk forskning fra Göteborgs Universitet. I det aktuelle prosjektet inngikk data fra over én million 18-årige svenske menn.

Ikke bare unge menn

Men det er langt fra bare unge menn som har nytte og glede av kondisjonstreningen, sier leder for forskningsprosjektet Jenny Nyberg.

– De fleste opplever nok at man føler seg klarere i hodet, både hjemme og på jobb, når pulsen er kommet litt opp. Og du sover bedre også, sier Nyberg.

Det skyldes at treningen øker nivåene av en del stoffer som for eksempel endorfiner, som påvirker humøret vårt. På kort sikt øker fysisk trening også nivået av kortisol, som fremmer konsentrasjonsevnen.

Pulsen må opp

Ifølge Jenny Nyberg har annen forskning også vist at dersom du trener regelmessig med høy puls, kan du forbedre hukommelsen, danne nye hjerneceller og øke evnen til innlæring og løse problemer.

– Men det er viktig at du trener på en slik måte at du merker at blodet pumper og at du svetter, understreker hun.

En rask spaseretur noen ganger i uka kan også bidra til at øke din kognitive evne, forklarer Nyberg og henviser til studier der forskere har fulgt eldre personer som gikk raske turer på 45 minutter tre ganger pr. uke. Forutsetningen var at man var i god form fra før.

– Derfor er det under alle omstendigheter alltid best å trene regelmessig, konkluderer Jenny Nyberg, som gir tre gode råd for en bedre hukommelse:

● Kondisjonstrening 30-40 minutter 2-3 ganger i uka, for eksempel jogging, svømming, sykling eller dans. Det viktigste er at svetten pipler fram i panna.

● Finn den treningsformen du liker, ellers blir det stressende.

● Stimulér de nye hjernecellene som du får ved å trene ved å prøve noe nytt. Oppsøk nye utfordringer i hverdagen, prøv en ny vei til jobben, treff nye mennesker, få nye interesser.

(Kilde: Jenny Nyberg, Göteborgs Universitet)

(arbejdsmiljoviden.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS