Lederstress-CB8477924
Lederstress-CB8477924

Ti råd mot lederstress

To professorer ved Handelshøyskolen BI har utarbeidet ti forskningsbaserte råd som kan hjelpe ledere til å mestre stress på jobben.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

1 Finn ut hva som skaper stress: Kartlegg hva det er som er med på å skape stress i jobben. Kunnskap gjør det lettere å sette inn tiltak for stressmestring.

2 Skaff deg mer kunnskap om stress: Hvordan virker ulike betingelser for stress sammen? Hva kan du gjøre med det?

3 Lev sunt. Sørg for tilstrekkelig hvile og søvn, trening og sunt kosthold. Den sunne sjelen finnes i et sunt legeme. Det er ikke uten grunn mange ledere er flinke til å trene.

4 Lær deg å hvile og slappe av. Øv opp ferdigheten til å stresse ned eller slappe av. Her kan det hjelpe med muskelavspenning, meditasjon og verktøy som kan fortelle deg om kroppen slapper av.

5 Styr tiden mer effektivt. Få til bedre prioriteringer mellom arbeidsoppgavene. Identifiser tidstyvene og forsøk å få bukt med dem.

6 Øk medarbeidernes ferdigheter – det gir mindre stress for deg. Du vil føle deg tryggere på at jobben blir gjort når du delegerer arbeidsoppgaver.

7 Etabler forhold som gir deg støtte. Har du noen du kan spørre om hjelp og støtte når du trenger det? Har du noen du kan gå til med dine gleder og sorger? Sosial støtte i hverdagen er viktig også for ledere.

8 Planlegg karrieren. Også for ledere kan en jobb eller en arbeidsforpliktelse ha en «best før»-dato. Blir du værende for lenge i en jobb, kan det føre til unødvendig stress eller belastning.

9 Bytt jobb i tide. Gjør skiftet mens du fremdeles har god mestringskontroll på jobb og jobbrelatert stress.

10 Søk ekstern profesjonell hjelp om jobben blir en for stor belastning. Omfattende jobbstress kan få alvorlige konsekvenser både for den som rammes og omgivelsene.

(Kilder: forskning.no og Richardsen, Astrid M og Stig Berge Matthiesen (2013): I førersetet, men stresset? Om arbeidsbelastning og stress blant norske ledere. I R. Rønning, W. Brochs- Haukedal, L. Glasø og S. B. Matthiesen (red.): Livet som leder. Lederundersøkelsen 3.0 (s.125-150). Fagbokforlaget: Bergen).

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS