Ledere-og-stress-CB3829485
Ledere-og-stress-CB3829485

Sjefer stresser mindre med gode medarbeidere

Ledere som har gode relasjoner til medarbeiderne sine, opplever mindre farlig stress på jobben, viser en studie av nærmere 3000 norske ledere.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Lederne opplever betydelig mindre stress når de føler at de har gode relasjoner til medarbeiderne og når de ansatte er positive og viser tillit til lederne, skriver forskning.no.

– Den beste måten ledere kan forebygge jobbstress på, er å utvikle gode relasjoner til medarbeiderne, anbefaler Astrid Richardsen, professor ved Handelshøyskolen BI. Sammen med kollega Stig Berge Matthiesen har Richardsen analysert svar fra mer enn 2900 norske ledere.

– Når de ansatte er fornøyde med det lederen gjør, forstår utfordringene som lederen har, og aktivt deltar i problemløsning, så stresser lederen mindre. Det henger sannsynligvis sammen med at lederen får større tillit til medarbeiderne og kan delegere flere oppgaver slik at arbeidspresset blir mindre, mener Richardsen.

Stressgir dårligere resultat

Ledere som over tid opplever stress på jobben, kan reagere med frustrasjon, irritasjon, sinne, tap av selvtillit og depresjon. Det kan gjøre dem mindre konsentrert og motivert og redusere arbeidsglede, innsats og ytelse, ifølge forskerne. De mener også at stress kan føre til nedsatt produktivitet og dårligere resultat på bunnlinjen.

Stress fra arbeidsbelastning og rollestress kan gjøre at ledere føler mindre lojalitet og forpliktelse til organisasjonen, og gjør det mer sannsynlig at de ser etter jobb et annet sted.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS