yay-10353010-digital
yay-10353010-digital

Kronisk stress er livsfarlig

Hvis du er én av de mange som føler deg stresset i hverdagen, bør du være på vakt.

Publisert

(Ill. foto: Yayimages.com)

Forskere har nemlig funnet ut at kronisk stress, som skyldes stressede arbeidsmiljøer, pengebekymringer og problemer på hjemmefronten, kan påvirke kroppens hjerte-kar-system. Det betyder i verste fall at kronisk stress kan forårsake åreforkalkning og hjertestopp, skriver Sciencemag.org.

Risikerer åreforkalkning

– Idéen om at kronisk stress påvirker hjerte-kar-systemet er ikke ny, men det nye er mekanismen bak, sier Alan Tall, lege og forsker i åreforkalkning ved Columbia University. Han har ikke selv deltatt i forskningen om stress, men finner resultatene svært overraskende.

Epidemiologiske undersøkelser har vist at de mennesker, som utsettes for mange forskjellige stressfaktorer i hverdagen, er i større risiko for å utvikle åreforkalkning.

Stress kan utvikle immuncellene monocytter og neutrofile, celler som gjør årene betente. Disse cellene har en tendens til å skape store blokkeringer i årene, og det kan utvikle seg til hjertestopp eller slag.

Som i en slåsskamp

" – Det gir mening at stress kan frembringe disse formene for farlige immunceller, fordi stress skaper en produksjon av leukocytter, celler som kroppen produserer når den forbereder seg på faresituasjoner, som i en slåsskamp der kroppen kanskje vil bli skadet. Men kronisk stress er en annen historie, for her er der ingen infeksjon som skal heles, sier biolog Matthias Nahrendorf fra Harvard Medical School i Boston, som har forsket i konsekvensene av kronisk stress.(videnskab.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS