Skogbruk-CB7338592
Skogbruk-CB7338592

Utbrente skader seg oftere på jobb

Den som er utbrent løper større risiko for å skade seg alvorlig. Det viser en undersøkelse som det finske Arbetshälsoinstitutet har gjort blant ansatte i den finske skogindustrien.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Risikoen for å bli rammet av en arbeidsulykke er 19 prosent høyere for den som lider eller har lidd av arbeidsrelatert utbrenthet, skriver det svenske nettstedet arbetsliv.se. Dette viser en ny finsk studie publisert i Journal of Occupational Health.

Flere skli- og fallulykker

I studien peker dosent Kirsi Ahola ved Arbetshälsoinstitutet på at det framfor alt er symptomer som trøtthet og kynisme som har sammenheng med økt ulykkesrisiko, fordi disse symptomene ofte påvirker holdninger som gjør de rammede mindre aktsomme og slurvete.

De vanligste typer av ulykkestilfeller var skli- og fallulykker (59 prosent), men arbeidsrelatert utbrenthet økte også risikoen for andre ulykker. Mannlige arbeidstakere og arbeidstakere med manuelt arbeid var overrepresentert blant dem som ble rammet av ulykker både på arbeidet og i fritiden.

Se faresignalene

I studien peker forskerne på flere faresignaler på att enkelte befinner seg i faresonen for utbrenthet. De vanligste tegn er at man ikke rekker å få gjort jobben sin, i tillegg til atferdsendringer som økt irritasjon eller at man unngår sosial kontakt.

Tidligere finske undersøkelser har vist at utbrenthet også har sammenheng med økt risiko for fysiske og psykiske sykdommer. I Hälsa 2011-studien forekom alvorlig arbeidsrelatert utbrenthet hos to prosent menn og tre prosent kvinner, mens lettere arbeidsrelatert utbrenthet ble registrert hos 22 prosent av mennene og 23 prosent av kvinnene.

I undersøkelsen blant ansatte i skogsindustrien deltok drøyt 10 000 skogsindustriansatte. Ingen av deltakerne hadde fått behandling for arbeidsrelatert utbrenthet i de to årene før undersøkelsen ble foretatt.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS