Ryggsmerter-kvinne

Ikke sitt mer enn åtte timer

Det er tre ganger større sannsynlighet for smerter i ryggen hvis man sitter åtte timer eller mer i løpet av et døgn.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Mye sittetid øker risikoen for nakke- og ryggsmerter, viser to undersøkelser fra danske Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Universitetet i Gävle i Sverige. Det er Dagens Medisin som skriver dette på sine nettsider.

– Studien ble gjort blant jobbgrupper med kortere utdannelse, og som jobber med produksjon, sier en av forskerne, professor Andreas Holtermann, til Dagens Medisin. I studien har 200 testpersoner båret på bevegelsessensorer.

Sittende arbeid

Samlebåndsarbeid, produksjonsarbeid, rengjøring og pleie er blant sektorene som er gransket i studien.

– Selv i denne typen jobber er mye arbeid gått over til å bli sittende overvåkingsarbeid. For eksempel kjører man rengjøringsmaskin i rengjøring og har mye administrativt arbeid i eldreomsorgen, sier Holtermann.

Klar sammenheng

Studiene viser en klar sammenheng mellom hvor mye folk sitter på jobb og fritiden, og hvor mye smerter de har i ryggen. Dette er blant de første studiene der man måler sittetid både i arbeid og fritid. Det kan se ut til at de som har manuelt arbeid også sitter mye i fritiden.

– Øvrige studier vi har igangsatt nå, indikerer det samme, sier Holtermann.

Forebygging

Pleiemedarbeidere sitter 2,7 timer på jobben og 5,1 timer i fritiden. Bygningsarbeidere sitter 3,5 timer på jobben og 5,2 timer i fritiden. Veiarbeidere sitter hele 4,5 timer på jobben og 6,9 timer i fritiden.

Nå undersøker forskerne om forebyggingen enten bør være å redusere den totale sittetiden, å ta hyppige pauser, eller å være fysisk aktiv, for eksempel ved å sykle til jobben.

– Vi vet ennå ikke hvilke av disse strategiene som er best, sier Andreas Holtermann.

(Dagens Medisin)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS