Søvnløs-mann
Søvnløs-mann

Dette påvirker nattesøvnen din

Arbeidet og familiebekymringer får folk i alderen mellom 25 og 44 år til å ligge søvnløse om natten.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Forskerne har lenge visst at fire av ti voksne ikke får den nattesøvnen de har behov for. Nå vet vi også hvorfor, skriver Jyllands-Posten.

Det danske Statens Institut for Folkesundhed har spurt 14 000 voksne om de får nok søvn til å føle seg uthvilt. Av de 40 prosent som svarer nei, svarer en stor del at det er personlige, familiemessige eller arbeidsrelaterte bekymringer som holder dem våkne.

– For eksempel opplever hver tredje med søvnforstyrrelser i aldersgruppa 16 – 44 år at søvnen deres forstyrres av enten personlige, familierelaterte eller arbeidsrelaterte problemer, sier Heidi Amalie Rosendahl Jensen, én av forskerne bak undersøkelsen.

Helseproblemer gjør de eldre søvnløse

Når folk blir eldre, er det oftere helsemessige problemer som går ut over søvnen. Derfor svarer 40 prosent av de over 65 år at det er egen helse som holder dem våkne om natten.

Ulikt for menn og kvinenr

Det er også forskjellige ting hva som holder menn og kvinner våkne. Blant menn i alderen 25-44 år er det først og fremst arbeidet som surrer rundt i hodet, mens de familiemessige og personlige problemene dominerer blant kvinner.

De unge kvinnene i alderen 16-24 år bekymrer seg også mye om ufordringene på jobben. Her angir nesten halvparten at det er det som holder dem våkne om natten.

– Da en stor del av denne gruppa er under utdanning, kan vi anta at søvnforstyrrelsene deres også kan tilskrives oppgaver eller problemer relatert til studiene deres, sier Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

(Jyllands-Posten)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS