God håndhygiene får flere i arbeid

Du leste riktig: Dansk forskning viser at dersom alle yrkesaktive fortsetter å sprite hendene og holde på de gode hygienevanene fra koronaepidemien, kan sykefraværet reduseres med 1,6 millioner fraværsdager i året.

I Danmark tilsvarer dette 8900 heltidsstillinger og en økonomisk innsprøyting på 7,1 mrd. danske kroner pr. år, opplyser den danske kosmetikk- og hygienebransjen.

Analysen bygger på danske og internasjonale vitenskapelige studier som undersøker sammenhengen mellom sykefraværet og god håndhygiene på arbeidsplasser, daginstitusjoner og skoler. Den dokumenterer at jevnlig bruk av håndsprit kan fjerne 1,6 millioner fraværsdager i året. Dette tilsvarer en økt arbeidsstyrke på 8900 heltidssysselsatte pr. år.

Roper på arbeidskraft

– Dansk næringsliv skriker etter arbeidskraft, og politikerne leter med lys og lykte etter løsninger på hvordan de kan få flere i arbeid. Vår analyse viser at det ligger et enormt økonomisk potensial i å holde på de gode hygienevanene som vi har lært i forbindelse med koronapandemien, fordi vi kan redusere det generelle sykefravær markant, sier adm. direktør i Kosmetikk- og hygienebransjen, Helle Fabiansen, og tilføyer:

– Vi snakker ikke om store arbeidsmarkedsreformer eller offentlige ytelser. Vi snakker om at vi må fortsette med håndspriten og holde på de gode hygienevanene som vi har fått inn under huden i løpet av koronapandemien. Denne frukten henger så lavt at det er for dumt å ikke plukke den, sier hun og tilføyer:

– Min helt klare oppfordring er at arbeidsplasser og offentlige institusjoner må fortsette med å sette fram håndsprit, og så må vi alle sammen selvfølgelig fortsette å bruke den. Myndighetene har også en viktig oppgave i å fortsette med å kommunisere budskapet om at håndsprit og hygiene har kommet for å bli. Vanene er der. Nå gjelder det å holde fast på dem, sier leder for den danske kosmetikk- og hygienebransjen, Karsten Stadsing.

(Pressemelding fra Kosmetik og Hygiejnebranchen)

Powered by Labrador CMS