Hvor fysisk krevende er arbeidet ditt?

I en stor undersøkelse av 69 117 arbeidere over hele Danmark har forskere kartlagt hvor høye fysiske krav det er i ulike arbeidsgrupper. Håndverkere er øverst på listen, mens advokater har færrest fysiske belastninger, ifølge studien.

Publisert

Sommeren er på hell, og mange arbeidstakere er allerede tilbake på arbeidsplassen etter ferien. Men det varierer mye hvor stor den fysiske belastningen er i de enkelte yrker, skriver det danske Magasinet Arbejdsmiljø på sine nettsider.

Håndverkerne øverst på listen

Murere og malere tilhører sammen med snekkere og tømrere de mest fysisk krevende yrkesgruppene, mens jurister ifølge undersøkelsen er yrket med færrest fysiske krav.

De fysiske belastningene er målt ut fra en ergonomisk indeks som kombinerer følgende ergonomiske faktorer: Gående/stående arbeid, vridning i ryggen, arbeid med armene over skulderhøyde, gjentatt armarbeid, arbeid sittende på huk eller på kne, skyving/trekking eller løft/bæring.

100 000 svar

– Det er stor forskjell på hvor fysisk krevende de forskjellige yrkene er. Mens noen yrker nesten er helt stillesittende, er det andre som bruker kroppen svært mye i løpet av arbeidsdagen. Det har stor betydning for hvilke tiltak det er behov for med tanke på å fremme et sunnere og sikrere arbeidsmiljø, forteller professor ved NFA Lars L. Andersen.

Undersøkelsen er en del av forskningsprosjektet Sund og sikker hele arbejdslivet. Prosjektet undersøker alderens betydning for sammenhengen mellom arbeidsmiljø og helse basert på cirka 100 000 svar på spørreskjema i undersøkelsen Arbejdsmiljø & Helbred koblet til nasjonale registre.

Kjernen i forskningsprosjektet er cirka 69 117 friske arbeidstakerne (uten tidligere langtidssykefravær), som inngikk i Arbejdsmiljø & Helbred mellom 2012 og 2018. Undersøkelsen er støttet av danske Arbejdsmiljøforskningsfonden.

(arbejdsmiljo.dk)

Powered by Labrador CMS