Ny app måler armbelastning. (Illustrasjon: Colourbox.com og Ergo Arm Meter)

Ny app måler armbelastning

En nyutviklet app måler belastningen når du jobber med hevede armer.

Publisert

Appen er et hjelpemiddel for ergonomer og fysioterapeuter som vurderer arbeidsmetoder, men kan også brukes av den ansatte selv, verneombud, bedriftshelsetjeneste, med flere, opplyser prevent.se.

Det er velkjent at langvarig og repetitivt arbeid med armene løftet, kan gi problemer med nakke og skuldre. Men det har faktisk vært vanskelig å bedømme den belastningen som slikt arbeid medfører.

Når har svenske forskere utviklet en app for problemet. Den heter Ergo Arm Meter og lastes ned til en iPhone som festes i et sportsarmbånd på overarmen. Appen benytter telefonens innebygde sensorer for å måler bevegelse og vinkler.

– Appen viser hvor mye du løfter armen, i hvilken vinkel og hvor lenge. Den er enkel i bruk og du får ut resultatet direkte, sier Liyun Yang.

Hun er forsker i ergonomi ved Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm og har stått for selve utviklingen, sammen med Mikael Forsman ved Karolinska Institutet.

Kan brukes i opplæring

Hovedmålgruppen for appen har hittil vært ergonomer og fysioterapeuter, men appen kan også brukes i opplæring for å sammenligne og vurdere ulike arbeidsmetoder og teknikker.

– Også den ansatte, verneombud og bedriftshelsetjeneste kan bruke appen, men jeg tror ikke så mange ansatte kjenner til den og bruker den i dag, fordi appen ikke har anbefalinger om akseptable belastningsnivåer, sier Liyan Yang.

Hun opplyser at en ny versjon er på trappene som skal inneholde anbefalinger og informere om risikonivåer ved belastning.

(prevent.se)

Ergo Arm Meter

Appen er gratis og kan lastes ned fra Appstore.

Les mer om appen på http://ki.se/en/imm/ergoarmmeter

Powered by Labrador CMS