Uavbrutt stillesittende arbeid i timevis er ikke bra for hlsen. (Illustrasjonsfoto)

Måler stillesitting med ny teknikk

Ved hjelp av aktivitetsmålere har forskere målt hvor mye ansatte i ulike yrkesgrupper beveger seg i arbeidet. Tidligere undersøkelser har bygd på de ansattes egne vurderinger, men dette gir ofte unøyaktige resultater.

Publisert

Ved hjelp av moderne teknikk – små aktivitetsmålere – går det an å finne ut hvem som sitter så mye stille at det trengs tiltak for å redusere stillesittingen, skriver prevent.se. På den annen side kan man også kartlegge hvem som har behov for å sette seg ned og komme til hektene igjen.

Kan måle i flere dager

– Det er små og billige måleinstrumenter som man fester på kroppen, og som personen kan ha på seg i flere dager. Dette er fruktbart fordi forskningen vår viser at den ansattes egen oppfatning om hvor lang tid vedkommende har jobbet med ulike arbeidsoppgaver, ikke stemmer helt overens med virkeligheten, sier Svend Erik Mathiassen, professor i arbeidshelse ved Høyskolen i Gävle.

Målte i flere yrker

Alt fra butikkansatte, bagasjestuere på flyplasser og frisører til kontoransatte og universitetslærere har hatt på seg måleinstrumenter.

– Vi samler naturligvis inn mye annen data også, slik at vi kan danne oss et samlet bilde av arbeidssituasjonen for de ansatte og hvordan belastningene henger sammen med det psykososiale arbeidsmiljøet, trøtthet og anstrengelser, sier Mathiassen. Han konstaterer at det er arbeidet som i større eller mindre grad bidrar til stillesitting, og at det er viktig å forstå hvor stor andel dette utgjør.

– Forstår man det, så forstår man også om tiltak mot for mye stillesitting i arbeidet kan være en effektiv måte å redusere stillesittingen på, sier han.

Uavbrutt stillesitting verst

Forskning tyder på at samme mengde stillesitting er verre for helsen om den skjer i lange uavbrutte perioder, flere timer i strekk, enn om vi bryter opp stillesittingen i kortere perioder ved for eksempel å stå opp en stund og rusle litt rundt.

Skadelig med for mye aktivitet

Alle vet at det ikke er bra for helsen å sitte for mye stille. Men det er også helseskadelig å bevege seg for mye og sitte for lite stille.

– Forskning viser at de som har tungt fysisk arbeid der man ikke sitter lenge om gangen, som i byggebransjen, også har en overrisiko for hjerte- og karsykdommer, i tillegg til at de i gjennomsnitt er i dårligere fysisk form enn de som har et stillesittende yrke. Så både for mye og for lite sitting kan gi problemer, sier Mathiassen.

Han påpeker at de med tungt arbeid burde få muligheter til å sitte mer enn de gjør for å hente seg inn igjen etter tunge arbeidsperioder.

– De som sitter mye, burde tvert imot få muligheter til å røre på seg og bruke kroppen. Sammen med to kolleger fra Danmark og Australia har jeg en visjon om at det burde gå an å lage arbeidsplasser som får de ansatte i bedre fysisk form, at man går hjem fra jobben i bedre form enn da man kom på jobb om morgenen, sier han.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS