HMS-appen på samisk

Det første elektroniske rapporteringsverktøyet for HMS på samisk har sett dagens lys.

Publisert

(Foto: Skjermbilde fra HSEQ Free)

Den samiske versjonen av appen gir brukerne anledning til å rapportere og senere saksbehandle alt fra nestenulykker til sikkerhetsinspeksjoner og risikovurderinger på enkelt vis.

– Jeg skulle anta at selv om antallet mennesker som bruker samisk som sitt hovedspråk kanskje ikke er så veldig høyt, så vil det for dem det gjelder likevel være en klar fordel å kunne forholde seg til sámegiella istedenfor norsk eller engelsk, sier Trond Hansen i Mellora AS.

Det var for en tid tilbake at Mellora fikk et innspill fra samarbeidspartneren Nordic HSE Group om en samisk utgave av HMS- appen HSEQ Free.

Mellora utviklet i 2012 verdens første åpne smarttelefon-app for rapportering av avvik, observasjoner, ulykker, nestenhendelser og forbedringsforslag relatert til helse, miljø, sikkerhet og kvalitet (HMSK/HSEQ). I ettertid er appen blitt utvidet til også å inneholde muligheten for dokumentering av såkalt sikker-jobb-analyse, vernerunder/inspeksjoner og timeregistrering.

Skreddersydde versjoner av appen er levert til bedrifter i alle mulige segmenter i både Norge og utlandet, og kundemassen spenner fra USA til Australia, ifølge Trond Hansen.

Gratisversjonen av appen er lastet ned av over 100 000 brukere.

– Siden kostnadene med å lage til verktøyet på samisk er ganske store, valgte vi å søke om støtte fra Sametinget, som har diverse støtteordninger. Dessverre hørte vi aldri noe fra dem, så vi tok kostnaden for denne utviklingen selv for å videreutvikle et produkt som allerede fins på ni andre språk, sier Trond Hansen i Mellora.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Powered by Labrador CMS