Susanne Nilsen er salongansvarlig i Cutters på Ullevaal stadion i Oslo. Hun forteller at flere av de ansatte i denne salongen også jobber sekstimersdag. (Foto: Jan Tveita)
Susanne Nilsen er salongansvarlig i Cutters på Ullevaal stadion i Oslo. Hun forteller at flere av de ansatte i denne salongen også jobber sekstimersdag. (Foto: Jan Tveita)

Frisørkjede med seks timers arbeidsdag

I frisørkjeden Cutters jobber de ansatte sekstimersdag: – Vi sparer kroppen, tjener det samme og kan holde ut i yrket i flere år, sier frisørene.

Publisert

Siden Mariann Leirvik Olsen ble utdannet frisør for 12 år siden, har hun alltid jobbet sju og en halv time daglig, eller mer, forteller hun til NRK. I frisørkjeden Cutters har hun fortsatt 100 prosent stilling, men jobber bare 30 timer i uka – seks timer pr. dag.

Sekstimersdagen standard

Cutters valgte i fjor å innføre seks timer som standard i de 70 salongene kjeden har rundt om i Norge. Årsaken er først og fremst at frisøryrket er fysisk belastende. Yrket er særlig tungt for blant annet nakke, skuldre og rygg. Ingen ansatte tvinges til sekstimersdag, men sjefene oppfordrer alle til å prøve.

Fysisk belastende arbeid

Heidi Dragseth har i løpet av sine 25 år som frisør slitt mye med belastningsskader. Kortere dager kjennes på kroppen. Hun uttaler til NRK at hun ikke har vondt lenger.

– Med sekstimers dag reduserer vi belastningsskader. Det er alle tjent med, fastslår Andreas Kamøy, grunnlegger av Cutters.

Så langt kan han ikke vise til konkrete resultater. Men erfaringen er så god at de anser dette som et langsiktig prosjekt.

Ifølge de to frisørene på Cutters har ikke kortere arbeidsdag gått utover lønnen. Heidi Dragseth mener hun tjener mer nå enn før, blant annet fordi hun blir mer effektiv.

De får en fast grunnlønn kombinert med provisjon.

– Jeg tjener bedre på kortere tid. Jeg har aldri tjent så godt, forklarer Dragseth.

– Er det ikke mer stress – at man må gjøre mer på kortere tid?

– Vi er flere på jobb, så det er ikke stress. Vi får tatt unna kundene som kommer fra vi åpner til vi stenger dørene, sier Olsen til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS