Svensker-vobber-1
Svensker-vobber-1

En av tre svensker vobber

Tre av fem ansatte i svensk privat næringsliv med barn under 16 år ”vobber”, det vil si jobber hjemmefra når barna er syke.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette viser en undersøkelse fra fagforbundet Unionen, skriver nettstedet prevent.se. 70 prosent av dem som ”vobber”, oppgir at de gjør det for å rekke over alle sine arbeidsoppgaver, og to tredeler gjør det fordi de ikke har noen å overlate arbeidet sitt til. Ledere oppgir i større grad enn andre ansatte at de alltid ”vobber” istedenfor å ”vabbe”. Å ”vabbe” vil si at de tar seg av syke barn hjemme – uten å jobbe (att vårda sjukt barn). Av de som ”vobber”, skulle hver tredje helst slippe, ifølge undersøkelsen.

Ingen kan overta

– I dagens trimmede organisasjoner finnes det sjelden noen som raskt kan ta over ens arbeidsoppgaver. Derfor jobber mange småbarnsforeldre samtidig som de er hjemme med sine syke barn. For en del fungerer det bra, for andre dårligere. I praksis har mange ikke noe annet valg enn å ”vobbe”, sier Martin Linder i Unionen.

Undersøkelsen viser også at tre fjerdedeler av de som ”vabber”, likevel er tilgjengelige for sin arbeidsgiver i en viss utstrekning. To av fem føler at de må jobbe når de ”vabber”.

– En arbeidsplass må kunne takle at medarbeiderne er hjemme iblant for å ta seg av barn, uten at det skaper stress, dårlig samvittighet eller bekymring for en urimelig stor arbeidsbelastning når man kommer tilbake på jobb, sier Linder.

Også positivt

– At arbeidslivet, spesielt for de som jobber i privat sektor, har blitt stadig mer fleksibelt, er ikke alltid av det onde, mener Anna Bergsten, arbeidsmiljøekspert i arbeidsgiverorganisasjonen Svenskt Näringsliv. Vi opplever dette på forskjellige måter, sier hun.

Krever tydelig ledelse

– For en del passer det svært bra å kunne hente barna på barnehagen og siden svare på en eller annen e-post eller ta unna litt arbeid mens et sykt barn sover. Men dersom det ikke føles ok, må man kunne ta dette opp med sin arbeidsgiver. Det fleksible arbeidslivet krever et tydelig lederskap og at man kommuniserer tydelig hvilke regler som gjelder akkurat på denne arbeidsplassen, sier Bergsten.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS