Uhøflige-kolleger-1
Uhøflige-kolleger-1

Dårlig omgangstone smitter

En dårlig omgangstone på arbeidsplassen er som en forkjølelse – den smitter.

Publisert

(Ilustrasjonsfoto: Yayimages.com)

Dette viser en amerikansk undersøkelse som nylig ble publisert i Journal of Applied Psycology, skriver nettstedet prevent.se.

Den som blir mottatt uhøflig på jobben, risikerer selv å bli uhøflig, både på jobben og privat. På denne måten sprer negative holdninger seg som virus, viser undersøkelsen fra University of Florida.

– En del av problemet er at vi som oftest er for tolerante mot negativ atferd. Uhøflig opptreden har en utrolig negativ effekt på hele arbeidsplassen, sier Trevor Foulk, forskeren som har ledet studien.

Trente på forhandlingsteknikk

Resultatene bygger på en studie av 90 studenter som fikk trene på forhandlingsteknikk med sine medstudenter. Den som opplevde sin forhandlingspartner som uhøflig, løp en større risiko for å bli oppfattet som uhøflig av neste forhandlingspartner. Effekten var fremdeles til stede ei uke etter de første forhandlingsmøtene.

Studentene ble delt inn i to grupper der den ene gruppa fikk se en film der kolleger oppførte seg uhøflig mot hverandre. Den andre gruppa så en film der kollegene opptrådte nøytralt. Etter filmen svarte de på en fiktiv e-post fra en kunde skrevet i en nøytral form. De som hadde sett filmen med en dårlig omgangstone, hadde en tendens til å svare uhøflig på e-posten.

Trevor Foulk håper at studien skal få arbeidsgivere til å ta høflige omgangsformer blant medarbeidere mer på alvor.

Slik blir det triveligere på jobben:

● Snakk aldri nedsettende om kolleger eller ledere.

● Omtal alltid dine kolleger med respekt foran kunder, selv om kollegene har gjort feil.

● Snakk ikke negativt om dine kollegers utseende.

● Hils alltid på kollegene dine når de kommer og når de går.

● Husk å takke dersom du får hjelp av en kollega.

● Skryt av en kollega som har gjort noe bra.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS