Mobiltelefon-på-møte2
Mobiltelefon-på-møte2

Mobilfrie møter gjør oss mer effektive på jobb

Mobilfrie møter og forbud mot mobilsignaler på kontoret er små knep som øker konsentrasjonen og reduserer stress på arbeidsplassen, mener svensk hjerneforsker. 

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Åtte av ti ansatte synes det er irriterende og forstyrrende når kolleger bruker mobilen på møter, skriver chef.se. Nesten like mange svarer selv på anrop og sms på møter de deltar i, viser en undersøkelse med 1000 arbeidstakere.

Skap et sunt digitalt miljø

Som leder er det viktig å skape et sunt digitalt arbeidsmiljø der det er ok å koble seg av, mener hjerneforskeren Katarina Gospic, som i samarbeid med Telenor har skrevet håndboka Workfulness.

Avbrudd bremser effektiviteten

– Teknikkavbrudd og forstyrrelser i arbeidet gjør oss ineffektive. Vi vet at forstyrrende lyder kan senke våre prestasjoner med opptil 66 prosent, og at det tar ca. 25 minutter å gjenvinne konsentrasjonen når vi har blitt avbrutt. Det er helt nødvendig for bedrifter å bli bevisst på disse problemene og gjøre noe med dem, sier Katarina Gospic i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen mener rundt 80 prosent at de må svare på innkommende samtaler og tekstmeldinger umiddelbart. Majoriteten tror dessuten att ledere verdsetter medarbeidere som alltid er tilgjengelige og kan gjøre mange saker samtidig. Men dette er forhold som ofte fører til stress, irritasjon og dårligere konsentrasjon hos de ansatte.

Lag tydelige retningslinjer

Ved å sette opp tydelige retningslinjer om når de ansatte skal være tilgjengelige, hvilke kjøreregler som gjelder etter arbeidstid og avsette tid til å svare på e-post og samtaler, kan du som arbeidsgiver effektivisere arbeidet og få en roligere og mindre stressete medarbeidere og et roligere arbeidsmiljø. Eksempler på slike retningslinjer er mobilfrie møter og regler om at alle mobiltelefoner skal være satt på lydløst på kontoret.

(chef.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS