Svenska Dagbladet 2
Svenska Dagbladet 2

Vennlige mennesker forstyrres mest i kontorlandskap

Store og åpne kontorlandskap distraherer mer og fører til mer stress for de ansatte. Aller mest påvirkes hyggelige og omgjengelige mennesker. 

Publisert

Redaksjonen i Svenska Dagbladet. (Foto: Jan Tveita)

Dette viser en avhandling fra Stressforskningsinstitutet ved universitetet i Stockholm, skriver forskning.se.

Kontor, produktivitet og helse

Hvordan påvirker kontormiljøet våre prestasjoner på jobben? Det har Aram Seddigh undersøkt i sin avhandling ”Office types, performance and health”. Det er første gang en studie sammenlikner forskjellige kontortyper og samtidig innhenter data om produktivitet og helse.

Jo større kontor, desto mer stress

Det viser seg at jo større et kontorlandskap er, desto mer stress og distraksjoner opplever de ansatte på jobben. Minst negativ påvirkning opplever den som har eget kontor.

Personligheten er som regel ikke avgjørende for hvordan ansatte opplever forstyrrelser i arbeidet, men det finnes ett personlighetstrekk som forverrer situasjonen – den som er vennlig, blir mer distrahert av å jobbe i åpne kontorlandskap.

– At vennlige personer forstyrres mer, skulle kunne forklares med at det i store kontorlandskap med mye bevegelse kreves at man står på sitt, er tydelig med å uttrykke sine behov og ta hensyn til seg selv, sier Aram Seddigh.

Utvikler strategier for å jobbe konsentrert

Resultatene av de tre delstudiene hans var likevel ikke helt entydige. Når hukommelsen måles med en kognitiv test, viste det seg at ansatte som satt i enkelte rom påvirkes mer av forstyrrelser. Aller best gikk det for personer som satt i små eller mellomstore kontorlandskap. En forklaring på resultatet kan være at personer i kontorlandskap har utviklet strategier for å kunna konsentrere seg til tross for forstyrrelser.

– Ut fra de samlede resultatene kan jeg si at det er viktig å tilpasse arbeidsplassen til hva arbeidet krever ut fra faktorer som konsentrasjon eller kreativitet. Små kontorlandskap er å foretrekke framfor store, og dersom du skal ha eget kontor, er det viktig at du bruker det på riktig måte, for eksempel ved å stenge av mobiltelefonen når du må jobbe konsentrert, sier Aram Seddigh.

(forskning.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS