Smarttelefon-CB050169
Smarttelefon-CB050169

Varslerordninger blir vanligere

Omkring hver fjerde store danske eksportvirksomhet har en varslerordning, og en god del av dem avslører problematiske forhold.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Hver fjerde store danske eksportvirksomhet har nå en varslerordning der ansatte og utenforstående kan anmelde ting de synes er galt, ulovlige eller på annen måte problematisk, viser en undersøkelse blant 381 danske virksomheter. Det er nettstedet business.dk som skriver dette.

Hører hjemme blant de store

– Etter min oppfatning er det relativt mange blant de større virksomhetene som har en varslerordning. Det er jo blant de større virksomhetene de hører hjemme, og her sier hver femte at de bruker det i en eller annen form, sier professor Michael Gøtze ved Københavns Universitet. Gøtze forsker i varslerordninger.

I undersøkelsen svarer hver femte av de største virksomhetene at den har avslørt atferd som var ulovlig eller i konflikt med interne regler.

Medisinkonsernet Novo Nordisk er en av de bedriftene som lenge har hatt en varslerordning. Bedriften får hvert år omkring 100 henvendelser fra de i alt omkring 40 000 ansatte.

– Der kommer mye relevant informasjon fram, og det har absolutt hatt konsekvenser, sier Kim Bundegaard, ansvarlig for varslerordningen i bedriften. Han forteller til Jyllands-Posten at henvendelsene har ført til alt fra reprimander til avskjedssaker og politianmeldelser.

(business.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS