HMS-Grunnkurs-arbeidsmiljø-

Nytt grunnkurs i HMS og arbeidsmiljø

Næringslivet har lansert et nytt e-læringskurs i HMS og arbeidsmiljø. Kurset er utviklet av Norsk Industri og Statoil i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Publisert

NHO-sjef Kristin Skogen Lund åpnet lanseringen av det nye interaktive HMS-verktøyet for næringslivet (Foto: Jan Tveita)

Kurset, som ble presentert på Næringslivets Hus i Oslo i går, utgjør første del av den lovpålagte arbeidsmiljøopplæringen for verneombud og AMU-medlemmer. Det er også egnet for ledere og andre som har behov for kompetanse på området.

NHOs adm. direktør Kristin Skogen Lund og adm. direktør Stein Lier Hansen åpnet lanseringen av kurset.

Norgesmester i sykefraværsarbeid

Norgesmester i sykefraværsarbeid: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri (Foto: Jan Tveita)

– Veldig mye dreier seg om å få ned sykefraværet, sa adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Selv kan Lier-Hansen skilte med at industrien er norgesmester i sykefraværsarbeid.

Fordi det er har vært et systematisk arbeid rundt dette arbeidet i industrien i flere år, er sykefraværet redusert med 35 prosent siden IA-arbeidet startet i 2002. Dette innebærer en årlig innsparing på hele 800 millioner hvert år.

– Nettopp fordi HMS-arbeidet har mye å si for bunnlinja, så er jeg veldig glad for å kunne lansere dette nye kurset som vil gjøre HMS-opplæringen både fleksibel og kostnadseffektiv, ifølge Stein Lier-Hansen.

Bedriften Helmax AS

Fagsjefene Anita Østro og Erik Dahl Hansen i Norsk Industri viste hvordan kurset ser ut i praksis. De to har vært sentrale i utviklingen av kurset, der vi følger den fiktive bedriften Helmax Systemer AS i deres arbeidshverdag, og kommer borti ulike situasjoner der kursdeltakeren skal vise sine kunnskaper om noen av de problemstillingene man kan kommer over som verneombud eller representant i AMU.

Avlæring like viktig som læring

Eirik Bjerkebæk. (Foto: Jan Tveita)

Statoil har vært en av samarbeidspartnerne i utviklingen av kurset. Eirik Bjerkebæk, konsernansvarlig for HMS i Statoil, ga uttrykk for at avlæring er vel så viktig som læring i forbindelse med HMS-opplæring.

– Dette nye kurset gjør at du både kan lære og avlære, ved at du kan teste dine kunnskaper fra før av, samt lære nye ting. Med dagens verktøy er det ingen grunn til ikke å vite, ikke ha tid til, eller ikke lære seg om god HMS, sa Bjerkebæk. Han la til at Statoil synes det er viktig at kurset blir godt brukt, både i egen og i andre bedrifter

Både e-læring og klasserom

Stig Robert Larsen, adm. direktør for Transform as, som har stått for den tekniske utviklingen av kurset, understreker at læringen ikke bare skjer i form av e-læring.

– Det er lagt inn en samling over to dager, opplyser han. Erfaringen viser at du sparer 80 prosent tid med et interaktivt program, men at blandede læringsformer gir størst effekt. Derfor skjer opplæringen av HMS Grunnkurs arbeidsmiljø både i klasserommet og i form av e-læring, sier Larsen.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS