Jobbpause
Jobbpause

Ta en tidlig pause på jobben

Ta en kopp kaffe, gå til skriveren eller sjekk Facebook. Det finnes mange måter å ta et avbrekk i arbeidet på. Men ny forskning viser at visse pauser gir bedre effekt enn andre.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Yayimages.com)

Den beste tiden på dagen for en pause er på formiddagen før lunsj, skriver det svenske arbeidsmiljømagasinet Prevent på sine nettsider. Det er en en studie fra Baylor University i Texas som viser dette. Forskerne studerte 95 ansatte i alderen 22-67 år, som i løpet av ei uke fikk i oppgave å dokumentere hva de gjorde i pausene og hvor mye energi og bedre konsentrasjon de hadde etter pausen. Med pause menes alle typer aktivitet som ikke hadde med jobben å gjøre, unntatt toalettbesøk.

Formiddagspauser best

Studien viste at de som tok en pause om formiddagen, fikk mindre vondt i hodet og ryggen og færre problemer med tørre og trøtte øyne. og De var mer tilfreds på jobben og trivdes bedre.

– De som tok en pause etter å ha jobbet i mange timer, rapporterte om færre positive helseeffekter og flere symptomer på at de ikke hadde det bra. Derfor ser det ut til at pauser sent på dagen er minst effektive, sier forskeren Emily Hunter i en kommentar.

Hva man gjør i pausen, ser ut til å ha mindre betydning, ifølge undersøkelsen.

– Mange mennesker forbinder en god pause med å gjøre noe avslappende. Men vår studie viser att hva man gjør, ikke har så stor betydning så lenge man gjør noe man liker å gjøre.

Tre tips for en bedre pause

1. Ta en formiddagspause: Istedenfor å holde ut helt fram til lunsj, er det lurt å ta en pause om formiddagen. Da øker konsentrasjonsevnen, og du beholder energien hele arbeidsdagen.

2. Bruk pausen til noe gøy. Det spiller ingen rolle om du sjekker Facebook eller tar en kopp kaffe. Det viktigste for pausens kvalitet er at du bruker den til noe du liker å gjøre.

3. Undervurder ikke korte pauser. Korte avbrekk i arbeidet er like viktige som de lange. Se ut av vinduet et minutt eller ta en kort prat med en kollega. Små pauser i løpet av dagen lader hjernen og gir energi.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS