Fødende-kvinne

Skrik fra fødende kvinner gir hørselskader

Svenske jordmødre får hørselskader av høylytte fødende kvinner, viser en forskningsundersøkelse gjort ved Sahlgrenska sykehus i Gøteborg.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Halvparten av jordmødre i Sverige oppgir at de har fått hørselsproblemer på grunn av høylytte skrik fra fødende kvinner, melder NRK. Forskere ved Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg har undersøkt det akustiske miljøet ved en av Sveriges største fødeinstitusjoner.

Støy som under en rockekonsert

Resultatene som ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet BMJ Open, viser at støynivået i nesten halvparten av arbeidstiden overstiger grensen for daglig eksponering, som er 80 dB.

Ved 50 av 61 målinger var lydnivået i fødestuen over 115 dB – samme lydnivå som under en rockekonsert.

Blir stresset av lyder

Hele 55 prosent av de ansatte ved fødeavdelingen som deltok i studien, opplevde en form for hørselsrelaterte problemer.

– De vanligste symptomene var trøtthet og vanskeligheter med å forstå tale. En tredjedel av de ansatte hadde disse symptomene. Det var også noen klager på tinnitus, sier Sofie Fredriksson til forskning.se.

Hørselvern anbefales

– I fødeavdelingen føles det unaturlig å bruke hørselsvern. Noen av de ansatte var derfor lettet da vi anbefalte hørselvern. Det gjør det mer akseptabelt for dem å bruke ørepropper, sier Fredriksson.

– Andre tiltak for å skape et bedre lydmiljø kan være å tilby ansatte «lydpauser» mellom fødslene. Møterom og pauserom bør være i rolige og avslappende omgivelser, sier Fredriksson.

Jordmorforbundet ikke overrasket

Lederen av Jordmorforbundet i Norge, Hanne Schjelderup-Eriksen, sier til NRK at lydnivået på fødeavdelingene er et kjent problem.

– Dette var interessant forskning. Jordmødre opplever en god del støy på arbeidsplassen både gjennom kvinners smerteskrik og barnegråt, så dette er kanskje ikke overraskende funn, sier hun.

Schjelderup-Eriksen forteller at hun selv har hatt en kollega som fikk nedsatt hørsel på grunn av lydnivået på fødeavdelingen.

– Smerteskrikene kan være veldig høye, det er voldsomme krefter i sving under en fødsel. Det er fint at det forskes på dette, slik at man kan vurdere å sette inn forebyggende tiltak, sier Schjelderup-Eriksen.

Et mulig tiltak kan rett og slett være hørselvern.

– Det kan bli nødvendig å ta diskusjonen om hørselvern skal være tilgjengelig på fødeavdelingene. Hver enkelt avdeling plikter å ta vare på sine ansatte for å hindre at arbeidstakerne tar skade av arbeidsmiljøet sitt, sier Schjelderup-Eriksen til NRK.

(nrk.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS